Procesi prerade maslina i kontrola kvalitete proizvoda

ECTS bodovi:
3

Studij:
preddiplomski

Šifra predmeta:
39856

Opis predmeta

SADRŽAJ PREDMETA

  • Povijest i plod masline
  • Optimalna zrelost ploda
  • Tehnološki postupci proizvodnja djevičanskog maslinovog ulja
  • Kemijski sastav djevičanskog maslinovog ulja
  • Kvarenje djevičanskog maslinovog ulja
  • Kontrola kvalitete
  • Proizvodnja maslina za jelo
  • Laboratorijsko određivanja osnovnih parametara kvalitete i senzorika maslinovog ulja

ISHODI UČENJA

  • objasniti izbor optimalnog vremena berbe ploda masline i najbolji način skladištenja ploda masline prije prerade u cilju proizvodnje ulja najbolje kvalitete
  • odabrati odgovarajući mlin i proces miješenja i kombinirati s metodom ekstrakcije ulja iz ploda u cilju proizvodnje ulja najbolje kvalitete
  • preporučiti uvjete i način skladištenja ulja u cilju osiguravanja što bolje oksidacijske stabilnosti proizvoda
  • objasniti načine zbrinjavanja nusproizvoda u procesu proizvodnje djevičanskog maslinovog ulja
  • odrediti osnovne parametre kvalitete djevičanskog maslinovog ulja
  • odabrati analitičke metode za provođenje kontrole kvalitete i autentičnosti djevičanskog maslinovog ulja i interpretirati rezultate u skladu sa zakonskom regulativom
  • opisati povoljno djelovanje djevičanskog maslinovog ulja na ljudsko zdravlje

Nastava

 

Vrste nastave sati
oznaka naziv
P Predavanja 20
L Laboratorijske vježbe 15

Obavijesti [0]

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  

Nastavni materijali [1]

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  
Broj preuzimanja: 1168  Škevin, D. (2016) Interna skripta iz Procesa prerade maslina i kontrole kvalitete proizvoda, PBF, Zagreb 1,75 MB 02.09.2022. 17:05

Literatura

Obvezna literatura

red. broj Naziv
1. Škevin, D. (2016) Interna skripta iz predmeta Procesi prerade maslina i kontrola kvalitete proizvoda

Preporučena literatura

red. broj Naziv
1. Koprivnjak, O. (2006) Djevičansko maslinovo ulje od masline do stola, MIH, Poreč.
{* *}