Laboratorij za tehnologiju vrenja i kvasca

Pročelnik

prof.dr.sc. Jasna Mrvčić

Telefon: + 385 1 4605 127
Telefaks: + 385 1 4836 083
Email: jmrvcic@pbf.hr
Email: jasna.mrvcic@pbf.unizg.hr
Slika za web

Laboratorij za tehnologiju vrenja i kvasca" osnovan je 1957. g. i nosio je naziv "Laboratorij za tehnologiju vrenja". Godine 1976. djelatnost laboratorija se proširuje te laboratorij dobiva naziv "Laboratorij za tehnologiju vrenja i biološku obradu otpadnih voda". "Laboratorij za tehnologiju vrenja i kvasca" izdvaja se 1997. g. i djeluje od tada kao samostalna jedinica u Zavodu za prehrambeno - tehnološko inženjerstvo Sveučilišta u Zagrebu Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta.

Nastavna djelatnost Laboratorija odvija se kroz predmete Principi biotehnološke proizvodnje hrane, Proizvodnja jakih alkoholnih pića, Tehnologija alkohola i kvasca te Proizvodnja i primjena pekarskog i prehrambenog kvasca. Djelatnici Laboratorija također su suradnici na drugim predmetima u okviru studijskih programa Prehrambene tehnologije, Biotehnologije, Molekularne biotehnologije, Bioprocesnog inženjerstva, Upravljanja sigurnošću hrane te Nutricionizma.

Osim nastavne djelatnosti Laboratorij se bavi znanstveno - istraživačkim i stručnim radom iz područja tehnologije alkohola, pekarskog i prehrambenog kvasca, proizvodnje i analitike jakih alkoholnih pića te tehnologijom kiselog tijesta (starter kulturama za pekarstvo).

 

Djelatnici

Ime i prezime djelatnika Titula Funkcija
Jasna Mrvčić dr.sc. redoviti profesor
Damir Stanzer dr.sc. redoviti profesor
Karla Hanousek Čiča dr.sc. viši asistent

Predmeti (preddiplomski)

Naziv predmeta Šifra predmeta ECTS
Jaka alkoholna pića: karakteristike i metabolizam 269949 2
Principi biotehnološke proizvodnje hrane 252756 3
Proizvodnja jakih alkoholnih pića - BT 269700 3
Proizvodnja jakih alkoholnih pića - PT 269931 3
Tehnologija alkohola i kvasca 269691; 53705 4

Predmeti (dodiplomski)

Naziv predmeta Šifra predmeta ECTS
Tehnologija alkohola i kvasca 269691; 53705 4

Predmeti (diplomski)

Naziv predmeta Šifra predmeta ECTS
Proizvodnja i primjena pekarskog i prehrambenog kvasca 53297; 253094 3
Tehnologija alkohola i kvasca 269691; 53705 4

Predmeti (doktorski)

Naziv predmeta Šifra predmeta ECTS
Biotehnološka proizvodnja alkohola i biomase mikroorganizama 165596 3
{* *}