Jaka alkoholna pića: karakteristike i metabolizam

ECTS bodovi:
2

Studij:
preddiplomski

Šifra predmeta:
269949

Opis predmeta

Cilj predmeta je upoznati studente s osnovama proizvodnje, nutritivnim sastavom i senzorskim karakteristikama tradicionalnih hrvatskih i svjetskih jakih alkoholnih pića (JAP) te pozitivnim i negativnim učincima umjerene konzumacije jakih alkoholnih pića na prehranu i zdravlje. 

Sadržaj predmeta:

M1: Nacionalna JAP pojedinih zemalja, JAP podrijetlom iz Hrvatske (JAP sa zemljopisnom oznakom), osnove proizvodnje, senzorske karakteristike JAP; V: terenske vježbe, 1. radionica – procjena kvalitete jakih alkoholnih pića  

 M2: Nutritivni sastav pojedinih JAP-a (alkohol; šećer; biološki aktivni spojevi; "ljekovite rakije"; aperitivi, digestivi: utjecaj na unos hrane

M3: Metabolizam alkohola i utjecaj na zdravlje, utjecaj alkohola na unos i metabolizam drugih nutrijenata

Ishodi učenja:

Opisati osnove proizvodnje te nutritivne i senzorske karakteristike najvažnijih tradicionalnih hrvatskih i svjetskih vrsta JAP.

Razlikovati poželjne od nepoželjnih senzorskih karakteristika pojedinih JAP.

Prepoznati ulogu autohtonih i/ili tradicionalnih hrvatskih JAP u gasto ponudi.

Opisati utjecaj umjerene i prekomjerne konzumacije alkoholnih pića na prehranu i zdravlje

Literatura

PowerPoint prezentacije s predavanja

Kvasci u biotehnološkoj proizvodnji Slobodan Grba i suradnici Plejada, Zagreb 2010 - Studenti trebaju savladati poglavlje 6.
{* *}