Nositelj |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Šifra predmeta: |
Cilj predmeta je upoznati studente s osnovama proizvodnje, nutritivnim sastavom i senzorskim karakteristikama tradicionalnih hrvatskih i svjetskih jakih alkoholnih pića (JAP) te pozitivnim i negativnim učincima umjerene konzumacije jakih alkoholnih pića na prehranu i zdravlje.
Sadržaj predmeta:
M1: Nacionalna JAP pojedinih zemalja, JAP podrijetlom iz Hrvatske (JAP sa zemljopisnom oznakom), osnove proizvodnje, senzorske karakteristike JAP; V: terenske vježbe, 1. radionica – procjena kvalitete jakih alkoholnih pića
M2: Nutritivni sastav pojedinih JAP-a (alkohol; šećer; biološki aktivni spojevi; "ljekovite rakije"; aperitivi, digestivi: utjecaj na unos hrane
M3: Metabolizam alkohola i utjecaj na zdravlje, utjecaj alkohola na unos i metabolizam drugih nutrijenata
Ishodi učenja:
Opisati osnove proizvodnje te nutritivne i senzorske karakteristike najvažnijih tradicionalnih hrvatskih i svjetskih vrsta JAP.
Razlikovati poželjne od nepoželjnih senzorskih karakteristika pojedinih JAP.
Prepoznati ulogu autohtonih i/ili tradicionalnih hrvatskih JAP u gasto ponudi.
Opisati utjecaj umjerene i prekomjerne konzumacije alkoholnih pića na prehranu i zdravlje
PowerPoint prezentacije s predavanja
Kvasci u biotehnološkoj proizvodnji | Slobodan Grba i suradnici | Plejada, Zagreb | 2010 | - | Studenti trebaju savladati poglavlje 6. |