Nositelj |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Šifra predmeta: |
OPIS PREDMETA
Predmet povezuje biotehnologiju i prehrambenu industriju te upućuje na ulogu biotehnoloških procesa u prehrambenim tehnologijama. Biotehnološki procesi prisutni su u tehnologiji mlijeka i mliječnih proizvoda (proizvodnja sira i fermentiranih mliječnih proizvoda tipa jogurta, kefira ili AB kulture), u tehnologiji mesa (proizvodnja fermentiranih kobasica), u tehnologiji žitarica (proizvodnja i primjena pekarskog kvasca te proizvodnja kruha i peciva, kruh s kiselim tijestima), u tehnologiji voća i povrća (proizvodnja fermentiranog povrća), u tehnologiji vina. Na predmetu se uče principi mikrobne proizvodnje hrane, odnosno uloga mikroorganizama u proizvodnji hrane i njihove karakteristike. Osim ovih proizvoda mikroorganizmi se koriste u proizvodnji brojnih drugih prehrambenih proizvoda: piva, octa, sira, rafiniranog etanola, rakija, limunske kiseline, mikrobnih proteina itd.
CILJEVI PREDMETA
Stjecanje inženjerskih znanja za pripremu i vođenje fermentacijskih procesa u prehrambenoj industriji i proizvodnju fermentirane hrane i pića.
SADRŽAJ PREDMETA
Teorijski: Definicija i značaj biotehnologije u proizvodnji hrane. Opća shema biotehnološkog procesa. Sirovine za biotehnološku proizvodnju hrane. Industrijski mikroorganizmi: primarni i sekundarni metaboliti, uvjeti uzgoja, rast i razmonožavanje. Oprema za pripremu, vođenje i praćenje bioprocesa. Aerobni i anaerobni mikrobni procesi – primjena u prehrambenoj industriji. Alkoholna fermentacija. Mliječno kisele fermentacije. Proizvodnja kvaščeve i mikrobne biomase. Proizvodnja organskih kiselina. Ostali fermentirani prehrambeni proizvodi.
Eksperimentalno: aerobni i anaerobni uzgoj (proračun, priprema i postavljanje bioprocesa). Proiozvodnja piva. Proizvodnja kvaščeve biomase. Alkoholno vrenje na industrijskim podlogama. Proizvodnja organskih kiselina: octena i mliječna.
ISHODI UČENJA
Vrste nastave | sati | |
oznaka | naziv | |
P | Predavanja | 20 |
L | Laboratorijske vježbe | 20 |
Naziv datoteke | Veličina | Ubačeno/mijenjano |
---|
Naziv datoteke | Veličina | Ubačeno/mijenjano | |
---|---|---|---|
Uvod u predmet | 7,31 MB | 06.09.2023. 17:35 |
Preporučena literatura
red. broj | Naziv |
1. | Vladimir Marić (2000), Biotehnologija i Sirovine, Zagreb |
2. | V. Marić i Božidar Šantek (2008), Biokemijsko inženjerstvo |
3. | S. Grba i sur (2010), Kvasci u biotehnološkoj proizvodnji, Zagreb |