Proizvodnja jakih alkoholnih pića - BT

ECTS bodovi:
3

Studij:
preddiplomski

Šifra predmeta:
269700

Opis predmeta

Cilj predmeta je upoznavanje studenta s vrstama jakih alkoholnih pića, sirovinama te tehnološkim postupcima proizvodnje najznačajnijih jakih alkoholnih pića.

Sadržaj predmeta

  •  Definicija jakih alkoholnih pića. 
  • Podjela jakih alkoholnih pića obzirom na sirovine i način proizvodnje. 
  • Opis sirovina za proizvodnju jakih alkoholnih pića
  • Opis tehnoloških postupaka u proizvodnji jakih alkoholnih pića
  • Svojstva i tehnološki postupak proizvodnje prirodnih jakih alkoholnih pića (voćne, žitne, šećerne rakije).
  • Svojstva i tehnološki postupak proizvodnje likera i miješanih jakih alkoholnih pića

Ishodi učenja

  1. Grupirati pojedina jaka alkoholna pića prema osnovnim sastojcima i tehnologiji proizvodnje
  2. Analizirati, odabrati i pripremiti osnovne sirovine za proizvodnju pojedinih jakih alkoholnih pića
  3. Opisati tehnološki postupak i opremu za proizvodnju različitih jakih alkoholnih pića
  4. Primijeniti stečena znanja i vještine u procesu proizvodnje jakih alkoholnih pića u malim i industrijskim postrojenjima

Nastava

Predavanja 13 h

Laboratorijske vježbe  20 h

Terenska nastava 5 h

Literatura

PowerPoint prezentacije s predavanja

Slobodan Grba: Kvasci u biotehnološkoj proizvodnji, Plejada, Zagreb, 2010.

{* *}