|
Studij: preddiplomski dodiplomski diplomski
|
Šifra predmeta:
269691; 53705
|
Opis predmeta
SADRŽAJ PREDMETA
- Principi aerobnog i anaerobnog bioprocesa.u proizvodnji etanola i pekarskog kvasca
- Proizvodnja etanola na melasnoj podlozi
- Proizvodnja etanola na ostalim podlogama
- Proizvodnja pekarskog kvasca
- Proizvodnja prehrambenog i krmnog kvasca
ISHODI UČENJA
- razumjeti principe proizvodnje alkohola i pekarskog kvasca
- razlikovati principe aerobnog i anaerobnog uzgoja kvaščeve biomase i proizvodnje metabolita koji vladaju u proizvodnji alkohola i pekarskg kvasca
- opisati tehnološke procese proizvodnje i objasniti specifičnosti vezane za proizvod, sirovine i uvjete u pojedinim tehnologijama
- nacrtati osnovne sheme pojedinih procesa i dijelova procesa (priprema sirovine, glavno vrenje, izdvajanje proizvoda i sl.)
- izračunati količinu sirovina za pojedinu proizvodnju i učiniti osnovnu materijalnu analizu provedenog procesa proizvodnje
- procijeniti prednosti i nedostatke pojedinih tehnoloških rješenja
- provesti pojedine procese laboratorijskom mjerilu, izmjeriti njihove osnovne parametre, te analizirati njihove uspješnosti
- prepoznati dijelove procesa i osnovnu opremu u industrijskom mjerilu
PREDUVJETI ZA UPIS (PREDDIPLOMSKI STUDIJ):
- Biotehnologija 2
- Biokemija 1
- Biokemija 2
- Mikrobiologija
- Fenomeni prijelaza
- Jedinične operacije
Nastava
Vrste nastave
|
sati
|
oznaka
|
naziv
|
P
|
Predavanja
|
20
|
A
|
Auditorne vježbe
|
3
|
L
|
Laboratorijske vježbe
|
9
|
PK
|
Vježbe u praktikumu
|
|
S
|
Seminar
|
12
|
T
|
Terenske vježbe
|
6
|
Obavijesti [0]
Naziv datoteke |
Veličina |
Ubačeno/mijenjano |
|
Nastavni materijali [0]
Naziv datoteke |
Veličina |
Ubačeno/mijenjano |
|
Literatura
Literatura
red. broj
|
Naziv
|
1.
|
Slobodan Grba: Kvasci u Biotehnologiji, (Plejada d.o.o., Zagreb, 2010.g.)
|
2.
|
Vladimir Marić: Biotehnologija i sirovine, (Stručna i poslovna knjiga d.o.o, Zagreb, 2000. g.)
|