Tehnologija alkohola i kvasca

ECTS bodovi:
4

Studij:
preddiplomski
dodiplomski
diplomski

Šifra predmeta:
269691; 53705

Opis predmeta

SADRŽAJ PREDMETA

  • Principi aerobnog i anaerobnog bioprocesa.u proizvodnji etanola i pekarskog kvasca
  • Proizvodnja etanola na melasnoj podlozi
  • Proizvodnja etanola na ostalim podlogama
  • Proizvodnja pekarskog kvasca
  • Proizvodnja prehrambenog i krmnog kvasca

ISHODI UČENJA

  • razumjeti principe proizvodnje alkohola i pekarskog kvasca
  • razlikovati principe aerobnog i anaerobnog uzgoja kvaščeve biomase i proizvodnje metabolita koji vladaju u proizvodnji alkohola i pekarskg kvasca
  • opisati tehnološke procese proizvodnje i objasniti specifičnosti vezane za proizvod, sirovine i uvjete u pojedinim tehnologijama
  • nacrtati osnovne sheme pojedinih procesa i dijelova procesa (priprema sirovine, glavno vrenje, izdvajanje proizvoda i sl.)
  • izračunati količinu sirovina za pojedinu proizvodnju i učiniti osnovnu materijalnu analizu provedenog procesa proizvodnje
  • procijeniti prednosti i nedostatke pojedinih tehnoloških rješenja
  • provesti pojedine procese laboratorijskom mjerilu, izmjeriti njihove osnovne parametre, te analizirati njihove uspješnosti
  • prepoznati dijelove procesa i osnovnu opremu u industrijskom mjerilu

PREDUVJETI ZA UPIS (PREDDIPLOMSKI STUDIJ):

  • Biotehnologija 2
  • Biokemija 1
  • Biokemija 2
  • Mikrobiologija
  • Fenomeni prijelaza
  • Jedinične operacije

Nastava

 

Vrste nastave sati
oznaka naziv
P Predavanja 20
A Auditorne vježbe 3
L Laboratorijske vježbe 9
PK Vježbe u praktikumu  
S Seminar 12
T Terenske vježbe 6

Obavijesti [0]

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  

Nastavni materijali [0]

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  

Literatura

Literatura

red. broj Naziv
1. Slobodan Grba: Kvasci u Biotehnologiji, (Plejada d.o.o., Zagreb, 2010.g.)
2. Vladimir Marić: Biotehnologija i sirovine, (Stručna i poslovna knjiga d.o.o, Zagreb, 2000. g.)
{* *}