Nositelj |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Šifra predmeta: |
SADRŽAJ PREDMETA
Osnovni pojmovi mjernih sustava za računalno vođenje procesa. Međusklopovi za povezivanje računala s mjernom instrumetacijom. Analiza mjernih pogrešaka i umjeravanje instrumenata. Mjerni sustavi za fizikalne veličine u prehrambenoj industriji (masa, razina, protok, tlak, temperatura, vlažnost, aktivitet vode). Procesni mjerni analizatori u prehrambenoj industriji(NIR, UV i VIS). Primjena lasera za mjerenje fizikalnih značajki prehrambenih materijala. Biosenzori za nadzor i upravljanje prehrambenih procesa. Analiza mjernih signala i nadzor procesa kemometrijskim algoritmima. Analiza dinamike procesa primjenom prijenosnih funkcija. Regulacijski krugovi i adaptacija regulatora. Stabilnost upravljanja procesa. Primjena algoritama umjetne inteligencije za nadzor i upravljanje biotehnoloških procesa (neuronske mreže, neizrazita logika, genetski algoritam). Osnove optimalnog upravljanja procesa prehrambene industrije.
ISHODI UČENJA
PREDUVJETI ZA UPIS:
Vrsta nastave
Predavanja: 25 sati
Vježbe: 20 sati
Naziv datoteke | Veličina | Ubačeno/mijenjano |
---|
Naziv datoteke | Veličina | Ubačeno/mijenjano |
---|
Obvezna literatura