Nositelj |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Šifra predmeta: |
Kroz predavanja, seminare i vježbe stječe se sustavan pristup u modeliranju (izdvajanje važnih parametara proizvodnog procesa).
Predmet omogučava stjecanje znanja vezanih za optimiranje proizvodnih operacija i procesa primjenom pripremljenih računalnih modela u različitim računalnim programima u inženjerske svrhe u prehrambeno-tehnološkim procesima. Također se stječe znanje sinteze i analize funkcija osnovnih operacija u prehrambenoj industriji (bilance prijenosa tvari, topline, i kinetika procesa). Uz teoretske osnove, naglasak je na praktičnom znanju kroz simulacije i vizualizacije proizvodnih procesa na računalu.
Kroz modele će se pojasniti proizvodne procese jer razvoj biotehničkih znanosti dovodi do potrebe proučavanja, praćenja i kontroliranja sve većeg broja parametara - morfoloških, fizioloških, kemijskih, itd. Progresivno povećanje parametara i podataka koji su, u vrlo kompleksnim odnosima, olakšavaju statistički modeli i postupci koji pružaju cjelovitu sliku o promatranom sustavu koji je predmet istraživanja.
Predavanja = 10 h
Seminari = 15 h
Vježbe = 25 h