Telefon: | + 385 1 4605 223 |
Telefaks: | + 385 1 4605 200 |
Email: | mbrncic@pbf.hr |
Email: | mladen.brncic@pbf.unizg.hr |
Laboratorij za termodinamiku postaje samostalna ustrojbena jedinica 2002. godine, a pročelnik je bio prof. dr. sc. Damir Ježek.
Od 2011.g. pročelnik je Prof. dr. sc. Mladen Brnčić. Do 2002. godine su ugovornu nastavu iz kolegija “Termodinamika I i II”, održavali vanjski suradnici s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, i to od akademske godine 1956./1957. do 1961./1962. prof. dr. sc. Veljko Brlek, a od 1962./1963. do 1965./1966. prof. dr. sc. Ivan Turk.
Od akademske godine 1966./1967. nastava iz predmeta “Termodinamika i termotehnika” zajednička je za Biotehnološki i kemijsko-tehnološki odjel u Zavodu za termodinamiku i strojarstvo. Nastavu je, uz suradnike, održavao prof. dr. sc. Ivo Kolin.
Nakon izdvajanja Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta 1979. u samostalnu organizaciju, na kolegiju “Termodinamika i termotehnika” u Laboratoriju za tehnološke operacije predaje dr. sc. Dubravka Krišković, docent, za studente VI i VII stupnja. Godine 1983. objavljene su interne skripte za vježbe iz kolegija “Termodinamika i termotehnika”, a 1984. i skripta iz predavanja. Od 1998. nastavu održava prof. dr. sc. Emil Hnatko i dr. sc. Dražen Horvat.
U Laboratoriju, osim dijela istraživanja vezanih uz toplinske procese, provode se i istraživanja vezana uz primjenu novih netoplinskih tehnologija u obradi hrane, posebice ultrazvučne tehnologije (sušenje, ekstrakcija, homogenizacija, obrada biootpada i sporednih proizvoda iz prehrambene industrije).
Ime i prezime djelatnika | Titula | Funkcija |
---|---|---|
Mladen Brnčić | dr.sc. | redoviti profesor |
Filip Dujmić | dr.sc. | izvanredni profesor |
Naziv predmeta | Šifra predmeta | ECTS |
---|---|---|
Osnove termodinamike | 239342 | - |
Tehnološki postupci obrade prehrambenog otpada i sporednih proizvoda | 252761 | 3 |
Naziv predmeta | Šifra predmeta | ECTS |
---|---|---|
Ultrazvuk u prehrambenom inženjerstvu | 253083; 66830 | 5 |
Naziv predmeta | Šifra predmeta | ECTS |
---|---|---|
Ultrazvuk u biotehnologiji i prehrambenoj tehnologiji | 165599 | 3 |