Nositelj |
Suradnik |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Šifra predmeta: |
SADRŽAJ PREDMETA
Prvo će se objasniti mehanizam djelovanja ultrazvuka visokog intenziteta te pokazati osnovne prednosti ove unaprijeđene tehologije uz prikaz važnih parametara kao što su: frekvencija, amplituda, ciklus i valna duljina ali također i geometrijske karakteristike ultrazvučnih postava. Također prednosti korištenja ultrazvuka biti će prikazane u usporedbi s tradicionalnim konvencionalnim tehnologijama koje se danas koriste u biotehnologiji i prehrambenoj tehnologiji. Ciljano će se prikazati korištenje ove metode u biotehnologiji i prehrambenoj tehnologiji. Korištenje ultrazvuka pri ekstrakciji; Ultrazvučno potpomognuto sušenje; Ultrazvučno potpomognuta inhibicija i inaktivacija enzima i/ili mikroorganizama; Ultrazvukom potpomognuto sijanje; Ultrazvučno otpjenjivanjei ultrazvučno rezanje; Najnovije aplikacije i postavi će biti pokazani generalno i za ostale primjene u industriji. Kod svake primjene biti će prikazane sheme postojećih postrojenja koje se trenutno koriste u prehrambenoj tehnologiji. Proračuni uštede energije i ostalih prednosti korištenja ove ne-toplinske tehnologije biti će prikazani.
ISHODI UČENJA