Metode analize mehaničkih svojstava prehrambenih materijala

ECTS bodovi:
3

Studij:
preddiplomski

Šifra predmeta:
269912

Opis predmeta

SADRŽAJ PREDMETA

  1. Osnovni elementi uređaja za analizu teksture. Interpretacija svih projektnih parametara uređaja vezanih za odabrano teksturno svojstvo. Definiranje osnovnih zakonitosti vezanih za naprezanje i čvrstoću prehrambenih sirovina. Definiranje osnovnih reoloških svojstava koji opisuju utjecaj naprezanja na promjenu oblika analizirane sirovine kao što su elastičnost, plastičnost i sl. Utjecaj različitih vrsta elemenata koji uzrokuju opterećenje/deformaciju materijala.
  2. Matematički izračun i definiranje svih matematičkih modela potrebnih za interpretaciju dobivenih krivulja.
  3. Demonstracija analize dobivenih teksturnih krivulja prehrambenih proizvoda različitih fizikalnih svojstava.
  4. Utjecaj oblika miješalice i mehanizam utjecaja djelovanja sile miješanja na stupanj homogenosti višefaznih sustava.
  5. Na temelju rezultata dobivene krivulje adhezivnosti, matematički definirati kohezivnost (stupanj kohezije) raznih prehrambenih sirovina. Ispitivanje kohezivnosti, adhezivnosti i ostalih parametara kroz TPA profile.
  6. Osnovni dijelovi uređaja za lasersko određivanje raspodjele veličine čestica praškastih sirovina. Princip rada uređaja i definiranje optimalnih procesnih parametara odabirom odgovarajućeg standardnog operativnog postupka.
  7. Određivanje raspodjele veličine čestica praškastih sirovina.
  8. Osnovni dijelovi uređaja za lasersko određivanje raspodjele veličine čestica tekućih i polutekućih sirovina. Princip rada uređaja i definiranje procesnih parametara odabirom odgovarajućeg standardnog operativnog postupka.
  9. Određivanje raspodjele veličine čestica u polutekućim i tekućim sirovinama.
  10. Primjena raspodjele veličine četica u svim tehnološkim operacijama u prehrambenoj industriji, modernoj znanosti i biotehnologiji.

   11. Konkretni primjeri i proračuni temeljeni na istraživanju i radu u poluindustrijskom laboratoriju.

ISHODI UČENJA

  1. Klasificirati osnovne pojmove i zakonitosti vezane za analizu teksturnih svojstava i lasersko određivanje raspodjele veličine čestica krutih, tekućih i polutekućih sirovina.
  2. Objasniti i upravljati naprednim tehnikama analize teksturnih svojstava prehrambenih proizvoda primjenom analizatora teksture i interpretirati utjecaj djelovanja sile različitih elemenata uređaja (sonde, noževi, cilindri i sl.) na promjenu fizikalnih i reoloških svojstava analiziranih uzoraka.
  3. Objasniti i interpretirati dobivene teksturne i frekvencijske krivulje (raspodjela veličine čestica) preko odgovarajućih matematičkih modela.
  4. Objasniti teksturna svojstva prehrambenih materijala i utjecaje svih procesnih parametara analize teksture preko TPA profila krivulja.
  5. Analitički klasificirati čestice u polutekućim i tekućim sustavima i primijeniti dobivene rezultate u svim tehnološkim operacijama u modernoj prehrambenoj industriji kao i rješavanje konkretnih problema temeljenih na radu u modernim poluindustrijskim laboratorijima.

Literatura

  1. Rosenthal, A.J. (1999) Food Texture – Measurement and Perception, Aspen Publishers, Gaithersburg
  2. Bourne, M. (2002) Food Texture and Viscosity, Elsevier, New York
  3. McKenna, B.M. (2003) Texture in Food Volume 2: Solid foods, Woodhead Publishing, Cambridge
  4. Chen, J., Rosenthal, A. (2015) Modifying Food Texture – Volume 1: Novel Ingredients and Processing Techniques, Woodhead Publishnig, Cambridge
  5. Gregory J., (2006) Particles in water, Taylor & Francis group, London, England.
{* *}