Tehnologijada

tehnologijada

Tehnologijada je tradicionalno međunarodno sportskoznanstveno natjecanje studenata tehnoloških fakulteta iz Zagreba, Splita, Osijeka, Siska i Ljubljane. Mjesta održavanja i organizatori ovog natjecanja svake se godine mijenjaju, ali je cilj uvijek isti: okupljanje studenata srodnih fakulteta uz natjecanje u znanstvenim disciplinama putem prezentacije znanstvenih radova, kao i natjecanje u različitim sportskim disciplinama te zajednička druženja. Tehnologijada je jedina manifestacija ovakvog tipa koja na jednom mjestu okuplja mlade tehnologe i inženjere iz Hrvatske i regije. Svake godine sudjeluje 600 studenata, 40-tak sveučilišnih nastavnika, suradnika i gosti iz inozemstva. Idealna je to platforma za razmjenu znanja i iskustava, jačanje suradnje među fakultetima, stvaranje kontakata te osmišljavanje novih projekata.

Prva hrvatska Tehnologijada održana je u Rovinju 1997. godine. Na njoj su sudjelovali studenti Kemijsko-tehnološkog fakulteta iz Splita, Prehrambeno-tehnološkog fakulteta iz Osijeka, Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije iz Zagreba, te Prehrambenobiotehnološkog fakulteta iz Zagreba, a u međuvremenu su se natjecanju pridružili i Metalurški fakultet iz Siska, Tekstilnotehnološki i Grafički fakultet iz Zagreba te Fakultet za kemiju i kemijsku tehnologiju iz Ljubljane. Do sada je održano 19. Tehnologijada.

Sportske discipline, u kojima se studenti ekipno ili pojedinačno natječu, su:

  • odbojka (Ž/M)
  • stolni tenis (Ž/M)
  • šah (Ž/M)
  • košarka (Ž) i (M)
  • mali nogomet (Ž) i (M)
  • cross (Ž) i (M)
  • plivanje (Ž) i (M)

Fakulteti sudionici Tehnologijade natječu se u znanstvenom dijelu, prezentacijom studentskih znanstvenih radova u trajanju od 10-15 minuta. Svaki fakultet može biti zastupljen s najmanje tri, a najviše pet radova. Pojedini fakultet može sudjelovati u stručno-znanstvenom dijelu natjecanja i sa manje od tri rada, ali pritom ne može sudjelovati u ekipnom već samo u pojedinačnom natjecanju. Svaki fakultet sudionik znanstvenog dijela natjecanja dužan je osigurati po jednog nastavnika u znanstveno-nastavnom zvanju docenta ili višem, kao člana povjerenstva za ocjenu radova. Nakon dugogodišnjeg sudjelovanja prof. emer. Slobodana Barbarića, kao člana povjerenstva za ocjenu radova i mentora studentima predstavnicima našeg Fakulteta, od 19. Tehnologijade članica povjerenstva sa našeg Fakulteta je doc. dr. sc. Marina Krpan.

{* *}