Knjižnica PBF-a

  • JELENA VILIČIĆ, dipl. knjižničar - Voditeljica knjižnice, Email: jvilicic@pbf.hr (Tel.: + 385 1 4605 189)
  • JASMINKA MUŽINIĆ - knjižničar, Email: jmuzinic@pbf.hr (Telefon: + 385 1 46 05 190)

Adresa: Kačićeva 23, Zagreb

Radno vrijeme knjižnice i čitaonice za studente

PON-ČET 8:00 -16:00h;  PET 8:00-15:00h
(posudba je do 15:00h)

Dragi svi,

Osma međunarodna konferencija o znanstvenoj komunikaciji u kontekstu otvorene znanosti PUBMET2021 nastavlja niz vrlo uspješnih konferencija o znanstvenoj komunikaciji koje organiziraju Sveučilište u Zadru, Hrvatska udruga za znanstvenu komunikaciju - ZNAK, Sveučilište u Zagrebu i Institut Ruđer Bošković. Konferencija će se održati od 15. do 17. rujna 2021. godine pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, OpenAIRE, European Association of Science Editors (EASE) i SPARC Europe. Program konferencije PUBMET2021 dostupan je na sljedećoj poveznici: https://pubmet2021.unizd.hr/programme. Zbog još uvijek aktualne Covid-19 pandemije konferencija će se održati online i zahvaljujući sponzorima biti će besplatna za sve sudionike.

PUBMET2021 konferenciju možete pratiti i na društvenim mrežama: Facebook i Twitter

Dragi studenti,

Školska knjiga ima ponudu knjige Stryer, Biokemija za 40% sniženu cijenu. Odlična prilika jer je ostalo još stotinjak komada i onda više neće biti dostupna.

https://shop.skolskaknjiga.hr/biokemija.html

Obzirom na novonastalu situaciju izazvane virusom COVID-19 imamo par obavijesti. 

Molimo vas za suradnju i u pridržavanju sljedećih uputa prilikom posudbe i vraćanja knjiga u knjižnicu:

1. Molimo korisnike da u komunikaciji s djelatnicima knjižnica koriste zaštitna sredstva kao što su maske, rukavice i dezinfekcijska sredstva. Mi ćemo ih također svi koristiti u komunikaciji s vama. Tako se međusobno štitimo od potencijalne zaraze virusom COVID 19.

2. Sve knjige koje vraćate odložit ćete u na stol na ulazu u knjižnicu. Knjige vam neće biti razdužene još 72 sata jer moraju ići u ‘karantenu za knjige’ zbog mogućnosti prijenosa zaraze putem papira i plastičnih folija u koje knjige omatamo. Nakon isteka 72 sata karantene sve knjige dezinficirati ćemo, razdužiti i vratiti ponovno u posudbu.

3. Knjige koje vas zanimaju, a želite ih posuditi možete nam poslati zahtjev za provjeru statusa građe, a mi ćemo vam ih pripremiti za posudbu te ćemo vam javiti da ih možete preuzeti.

4. Kod dolaska u sam prostor knjižnice ukoliko posuđujete molim vas da pripremite vaše iksice.

http://maticna.nsk.hr/novosti/smjernice-za-pripremu-i-rad-citaonica-u-knjiznicama-u-uvjetima-epidemije-covid-19/

Knjižnica Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta je regionalna knjižnica za područje biotehnologije i prehrambene tehnologije.

Knjižnica je uključena u mrežu fakultetskih knjižnica.Osnovni prostor knjižnice sastoji se od jedne veće prostorije u kojoj se nalazi informacijski pult, prostor sa tri studentska računala, police sa otvorenim pristupom časopisima i knjigama, prostor osiguran za nove časopise, te galerija na kojoj se nalazi studentska čitaonica.PosudbaSva knjižnična građa unosi se u integrirani knjižnični sustav Aleph, uključujući diplomske, magistarske i doktorske disertacije, što ih čini lako pretraživima.

  • Knjige - maksimalno 2 primjerka na 30 dana, uz mogućnost produženja ukoliko određenog naslova ima na polici u više primjeraka
  • Referentnu zbirku - leksikone, enciklopedije, rječnike, itd. možete koristiti samo u čitaonici
  • Diplomske radove, magistarske radove i doktorske disertacije - možete koristiti isključivo u čitaonici (do 4 naslova) - pretražite ih preko našeg Kataloga ili u Dabru
  • Završne radove - Preddiplomskog studija(Bolonjski proces) NE dajemo na uvid, no većina se nalaze u Dabru

Upute za pretraživanje i korištenje diplomskih radova:

  • - kod pretraživanja najjednostavnije je da se služite ključnim riječima ili mentorom
  • - kad nađete željeni rad provjerite da li je rad objavljen na našem fakultetu (npr. da nije sa Agronomskoga fakulteta ili Poljoprivrednoga u Osijeku)
  • - zapišite naslov, autora i godinu - najbolje bi bilo da nam mail-om pošaljete tražene naslove kako bi vam ih unaprijed priredili
  • - koristiti možete do 4 naslova

- Nije moguće fotokopiranje radova sukladno Zakonu o autorskim pravima , čl.82.

 

raz

KATALOG KNJIŽNICE PBF-a
unizg_large

raz

Facebook stranica Knjižnice

F
raz

Baze podataka preko NSK - Portal elektroničkih izvora za hrvatsku akademsku i znanstvenu zajednicu

nsk_large
e_izvori_large
raz

Skupni katalog NSK

SKUPNI KATALOG
raz

DABAR

dabar_logo_large
raz

NOVOSTI

CUP2
raz

Baze podataka

raz

Časopisi

 
raz

Hrvatska Znanstvena Bibliografija

Radove možete također pretraživati preko Hrvatske znanstvene bibliografije koja sakuplja sve znanstvene i stručne radove našeg fakulteta, ali i svih ostalih pa prilikom pretraživanja pazite da je traženi naslov sa našeg fakulteta.

raz

Korisni link-ovi za pretraživanje

raz

COPAC - Skupni katalog britanskih istraživačkih knjižnica plus nekoliko irskih plus British Library

DOAJ pokriva preko 1350 recenziranih znanstvenih i stručnih časopisa i nudi pristup cjelovitim tekstovima.

EBSCO Publishing nudi nekoliko bibliografskih baza podataka - EBSCOhost je platforma putem koje su dostupne EBSCO baze podataka kao i baze drugih izdavača. Platforma uključuje bibliografske baze i baze podataka s cjelovitim tekstom, a mogu se pronaći radovi iz područja prirodnih, tehničkih, društveno-humanističkih, biotehničkih znanosti te biomedicine i zdravstva.

 

FULIR je repozitorij cjelovitih tekstova Instituta Ruđer Bošković

GOOGLE SCHOLAR nudi jednostavan način pretraživanja akademske literature. S jednog mjesta možete pretraživati brojne stručne podatke i izvore: odobrene radove, diplomske radove, knjige, sažetke i članke akademskih izdavača, profesionalnih društava, repozitorija radova u pripremi, sveučilišta i drugih akademskih organizacija.

HRČAK je centralni portal koji na jednom mjestu okuplja hrvatske znanstvene i stručne časopise koji nude otvoreni pristup svojim radovima ili minimalno bibliografskim podacima i sažecima svojih radova

inPharma -je hrvatski stručni dvomjesečni časopis namijenjen zdravstvenim radnicima, prvenstveno farmaceutima i farmaceutskim tehničarima. Donosi članke i novosti o dodacima prehrani, OTC proizvodima, dijetetskim proizvodima, kozmetici i ostalim proizvodima iz ljekarničkog asortimana.

 

INFORMA HEALTH CARE - nudi pristup do više od 170 časopisa i 600 knjiga, unutar kliničke medicine, prirodne znanosti i farmaceutske znanosti

NSK - Katalog Nacionalne i Sveučilišne knjižnice - unutar njihovog kataloga na ovom linku možete izabrati druge knjižnice Sveučilišta u Zagrebu

OVID - informacijski servis koji nudi više bibliografskih baza podataka

PERO - pretraživač elektroničkih izvora online

PRESKOK - pretraživač knjižničnih online kataloga Hrvatske

PROQUEST - ProQuest Dissertations & Theses Global (PQDT) je baza doktorskih disertacija i magistarskih radova u kojima su dokumentirane najnaprednije ideje iz širokog raspona zastupljenih područja te zabilježeni primjeri najnovijih istraživanja, osobito korisnih za studente. Sadrži približno 1,7 milijuna cjelovitih disertacija i magistarskih radova te 3,8 milijuna sažetaka završnih radova.

PubMed - obuhvaća više od 23 milijuna citata za biomedicinske literature iz MEDLINE-a i online knjige.

Citati mogu sadržavati linkove na full-tekstualni sadržaj iz PubMed Central-a i web stranice izdavača.

SCIENCE DIRECT - kolekcija e-časopisa izdavača Elseviera. Cjeloviti tekstovi dostupni su od 1997. godine za radove u cca 1500 naslova časopisa

 SCOPUS - najveća baza sažetaka i citata recenziranih radova. Pomoću pametnih alata lako se pronalaze i analiziraju pretraživanja. 

Scopus donosi najopsežniji pregled svjetskih istraživanja  u području znanosti, tehnologije, medicine, društvenih znanosti i umjetnosti i u humanističkim znanostima.

SPRINGER NATURE -kolekcija e-časopisa izdavača Springer Verlag

SREDIŠNJA MEDICINSKA KNJIŽNICA

WEB OF SCIENCE  - portal koji omogućuje pristup bazama podataka Thomson Reutersa. Hrvatskim akademskim i znanstvenim ustanovama dostupne su Web of Science (WoS), skup citatnih baza podataka (od 1955. dalje), Current Contents Connect (od 1998. dalje), Journal Citation Reports (JCR) i Medline.

WILEY - kolekcija e-časopisa izdavača Wiley. U cjelovitom tekstu dostupno je oko 220 naslova časopisa, od 1998. do 2005. godine

raz

ZA DJELATNIKE FAKULTETA

 

raz

Vanjski url: KATALOG KNJIŽNICE