Knjižnica PBF-a

 • JELENA VILIČIĆ, dipl. knjižničar - Voditeljica knjižnice, Email: jvilicic@pbf.hr (Tel.: + 385 1 4605 189)

Telefon: + 385 1 46 05 190

Adresa: Kačićeva 23, Zagreb

Radno vrijeme knjižnice i čitaonice za studente

PON-ČET 8:00 -16:00h;  PET 8:00-15:00h

(posudba je do 15:00h)

KATALOG KNJIŽNICE PBF-a

Facebook stranica Knjižnice 

Baze podataka preko NSK - Portal elektroničkih izvora za hrvatsku akademsku i znanstvenu zajednicu 

Skupni katalog NSK

DABAR

Digitalni repozitorij - zbirka koja u digitalnom obliku okuplja, trajno pohranjuje i omogućuje slobodan pristup znanstveno-istraživačkoj, intelektualnoj i kreativnoj produkciji nastaloj radom ustanove, odnosno njenih djelatnika i studenata. U repozitorij se mogu pohranjivati završni i diplomski radovi studenata, disertacije, pre-print radovi, znanstveni i stručni radovi, podaci istraživanja, knjige, nastavni materijali, slike, video i audiozapisi, prezentacije te digitalizirana građa.U Dabru PBF-a se trenutno nalaze čitavi Završni radovi i Diplomski radovi od 2004.( kada se počela građa stavljati na CD) do danas, odnosno sve ono što je u pdf-u stiglo do knjižnice. (ukoliko nema kojeg rada znaći da student nije predao svoj rad).

Sve što trebate da biste u Dabru imali pristup cijelim završnim radovima s našeg fakulteta je imati AAI@EduHr Identitet i vaše pretraživanje može početi. Pretraživati možete po autoru, mentoru, ključnim riječima, godini itd.

NOVOSTI

Poštovani,

obavještavamo vas da je za Sveučilište u Zagrebu otvoren pristup na SciFinder u izdanju Chemical Abstracts Service (CAS)ogranak američkog društva za kemiju American Chemical Society (ACS).

 SciFinder je platforma koja omogućava pregled relevantne literature s područja kemije, biokemije, kemijskog inženjerstva i drugih srodnih znanstvenih područja i disciplina, a sadrži i opsežan popis kemijskih tvari, reakcija i spojeva.

 Uvjet pristupa je registracija korisnika, a nakon registracije prijava se traži svaki put kada pristupate bazi. Upute za registraciju pronađite ovdje, a registrirati se možete ovdje. (napomena: prilikom registracije obavezno upišite službenu e-mail adresu s domenom svoje matične ustanove)

Poštovani,

obavještavamo vas da je za Sveučilište u Zagrebu otvoren pristup na InCites, bibliometrijski alat tvrtke Clarivate Analytics

InCites omogućava kvalitetno praćenje i analizu znanstvene produktivnosti na svim razinama znanstveno-istraživačke djelatnosti, od institucije do pojedinih znanstvenika i istraživača, časopisa, znanstvenog područja/discipline te omogućava usporedbu s drugim znanstvenim organizacijama na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

InCites je nakon registracije/unosa korisničkih podataka dostupan kao integrirana platforma u okviru Web of Science.

photo
photo (1)
photo (5)

Knjižnica Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta je regionalna knjižnica za područje biotehnologije i prehrambene tehnologije. Knjižnica je uključena u mrežu fakultetskih knjižnica.

Osnovni prostor knjižnice sastoji se od jedne veće prostorije u kojoj se nalazi informacijski pult, prostor sa tri studentska računala, police sa otvorenim pristupom časopisima i knjigama, prostor osiguran za nove časopise, te galerija na kojoj se nalazi studentska čitaonica.

photo (3)

Kontaktirati nas i stavljati komentare možete i preko naše Facebook stranice

Posudba

Sva knjižnična građa unosi se u integrirani knjižnični sustav Aleph, uključujući diplomske, magistarske i doktorske disertacije, što ih čini lako pretraživima.

 • Knjige - maksimalno 2 primjerka na 30 dana, uz mogućnost produženja ukoliko određenog naslova ima na polici u više primjeraka
 • Referentnu zbirku - leksikone, enciklopedije, rječnike, itd. možete koristiti samo u čitaonici
 • Diplomske radove, magistarske radove i doktorske disertacije - možete koristiti isključivo u čitaonici (do 4 naslova) - pretražite ih preko našeg Kataloga ili u Dabru
 • Završne radove - Preddiplomskog studija(Bolonjski proces) NE dajemo na uvid, no većina se nalaze u Dabru

Upute za pretraživanje i korištenje diplomskih radova:

 • - kod pretraživanja najjednostavnije je da se služite ključnim riječima ili mentorom
 • - kad nađete željeni rad provjerite da li je rad objavljen na našem fakultetu (npr. da nije sa Agronomskoga fakulteta ili Poljoprivrednoga u Osijeku)
 • - zapišite naslov, autora i godinu - najbolje bi bilo da nam mail-om pošaljete tražene naslove kako bi vam ih unaprijed priredili
 • - koristiti možete do 4 naslova

- Nije moguće fotokopiranje radova sukladno Zakonu o autorskim pravima , čl.82.

Baze podataka

Popis svih baza podataka i sve novosti vezane za baze podataka i Probne pristupe možete naći na Portalu NSK

Portal omogućuje pristup bazama podataka s nacionalnom licencom koje financira Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta.

Naši studenti najčešće koriste baze koje su u skupini Biotehničkih znanosti.

Baze koje su financirane od strane MZOS-a možete otvoriti isključivo na računalima u knjižnici ili na fakultetu. Baze koje vas i u knjižnici traže korisničko ime i lozinku te na žalost nisu financirane od strane MZOS-a i te se ne mogu ni na jednom računalu otvoriti.

Kako pretraživati baze podataka -  Često postavljana pitanja

Preporučamo da od kuće pretražite sve što vas zanima, onda u knjižnici probate da li je traženi rad moguće preuzeti i spremiti.

Primjerice baza Hrčak je hrvatska baza i besplatna je, dakle nju možete koristiti i preuzimati radove sa bilo kojeg računala.

Časopisi

Knjižnica prima 40-ak domaćih časopisa razmjenom našeg časopisa

Food Technology and Biotechnology Mlijeko i ja - časopis o značaju mlijeka i mliječnih proizvoda u pravilnoj prehrani.

POPIS ČASOPISA PBF

Knjižnica redovito brine o nabavi i redovitom pristizanju tekuće periodike, posudbi, međubibliotečnoj posudbi iz zemlje i inozemstva, pružanju relevantnih informacija korisniku, te o ostalim redovitim poslovima knjižničnog poslovanja.

Hrvatska Znanstvena Bibliografija

Radove možete također pretraživati preko Hrvatske znanstvene bibliografije koja sakuplja sve znanstvene i stručne radove našeg fakulteta, ali i svih ostalih pa prilikom pretraživanja pazite da je traženi naslov sa našeg fakulteta.

Korisni link-ovi za pretraživanje:

COPAC - Skupni katalog britanskih istraživačkih knjižnica plus nekoliko irskih plus British Library

CURRENT CONTENTS (CC) - je u Hrvatskoj napopularnija baza podataka. Razlozi njezine popularnosti su relativno visoki kriteriji odabira časopisa, pokrivenost svih područja znanosti, učestalost ažuriranja, sažetak autora, adrese autora, nazivi i adrese izdavača, mogućnost pregleda sadržaja pojedinog broja časopisa te dodatne ključne riječi koje unapređuju pretraživanje.

DOAJ pokriva preko 1350 recenziranih znanstvenih i stručnih časopisa i nudi pristup cjelovitim tekstovima.

EBSCO Publishing nudi nekoliko bibliografskih baza podataka

FSTA - Food Science and Technology Abstracts

je izvor znanosti o hrani, obavještajna služba koja stalno prati istraživanja i razvoj u području prehrambene znanosti, tehnologije proizvodnje hrane i prehrane, od polja do tanjura i izvan nje.

FULIR je repozitorij cjelovitih tekstova Instituta Ruđer Bošković

GOOGLE SCHOLAR nudi jednostavan način pretraživanja akademske literature. S jednog mjesta možete pretraživati brojne stručne podatke i izvore: odobrene radove, diplomske radove, knjige, sažetke i članke akademskih izdavača, profesionalnih društava, repozitorija radova u pripremi, sveučilišta i drugih akademskih organizacija.

HRČAK je centralni portal koji na jednom mjestu okuplja hrvatske znanstvene i stručne časopise koji nude otvoreni pristup svojim radovima ili minimalno bibliografskim podacima i sažecima svojih radova

inPharma -je hrvatski stručni dvomjesečni časopis namijenjen zdravstvenim radnicima, prvenstveno farmaceutima i farmaceutskim tehničarima. Donosi članke i novosti o dodacima prehrani, OTC proizvodima, dijetetskim proizvodima, kozmetici i ostalim proizvodima iz ljekarničkog asortimana.

 

INFORMA HEALTH CARE - nudi pristup do više od 170 časopisa i 600 knjiga, unutar kliničke medicine, prirodne znanosti i farmaceutske znanosti

NSK - Katalog Nacionalne i Sveučilišne knjižnice - unutar njihovog kataloga na ovom linku možete izabrati druge knjižnice Sveučilišta u Zagrebu

OVID - informacijski servis koji nudi više bibliografskih baza podataka

PERO - pretraživač elektroničkih izvora online

PRESKOK - pretraživač knjižničnih online kataloga Hrvatske

PROQUEST - ProQuest Dissertations & Theses Global (PQDT) je baza doktorskih disertacija i magistarskih radova u kojima su dokumentirane najnaprednije ideje iz širokog raspona zastupljenih područja te zabilježeni primjeri najnovijih istraživanja, osobito korisnih za studente. Sadrži približno 1,7 milijuna cjelovitih disertacija i magistarskih radova te 3,8 milijuna sažetaka završnih radova.

PubMed - obuhvaća više od 23 milijuna citata za biomedicinske literature iz MEDLINE-a i online knjige.

Citati mogu sadržavati linkove na full-tekstualni sadržaj iz PubMed Central-a i web stranice izdavača.

SCIENCE DIRECT - kolekcija e-časopisa izdavača Elseviera. Cjeloviti tekstovi dostupni su od 1997. godine za radove u cca 1500 naslova časopisa

 SCOPUS - najveća baza sažetaka i citata recenziranih radova. Pomoću pametnih alata lako se pronalaze i analiziraju pretraživanja. 

Scopus donosi najopsežniji pregled svjetskih istraživanja  u području znanosti, tehnologije, medicine, društvenih znanosti i umjetnosti i u humanističkim znanostima.

SPRINGER NATURE -kolekcija e-časopisa izdavača Springer Verlag

SREDIŠNJA MEDICINSKA KNJIŽNICA

WEB OF KNOWLEDGE - portal koji omogućuje pristup bazama podataka Thomson Reutersa. Hrvatskim akademskim i znanstvenim ustanovama dostupne su Web of Science (WoS), skup citatnih baza podataka (od 1955. dalje), Current Contents Connect (od 1998. dalje), Journal Citation Reports (JCR) i Medline.

WILEY - kolekcija e-časopisa izdavača Wiley. U cjelovitom tekstu dostupno je oko 220 naslova časopisa, od 1998. do 2005. godine

Međuknjižnična posudba knjiga i časopisa (samo za djelatnike Fakulteta)

Knjige možete posuđivati iz bilo koje domaće knjižnice, ali i iz knjižnica u inozemstvu. Od stranih knjižnica preporučamo vrlo bogati fond British Library, ali moguće je koristiti i ostale inozemne izvore, najčešće uz posredovanje Nacionalne i sveučilišne knjižnice. Posudba se naplaćuje prema važećem cjeniku knjižnice koja građu posuđuje preračunatom u kune po tečaju HNB na dan primitka publikacije.

Pored knjiga mogu se naručiti i fotokopije članaka. Fotokopije naručujemo preko NSK-a te se to naplaćuje prema njihovom važećem cjeniku.

Izdavanje UDK broja (za specijalističke i doktorske radove)

Univerzalna decimalna klasifikacija (UDK) je opća klasifikacijska shema koja se rabi u knjižnicama cijeloga svijeta. žUDK se sastoji od glavnih i pomoćnih tablica, pomoću kojih se dobiva jedinstveni broj radi lakšeg predmetnog indeksiranja informacija sadržanih u radovima i pretraživanja istih.

Za izdavanje UDK broja potrebno je na mail jvilicic@pbf.hr poslati

 •  Temeljnu dokumentacijsku karticu
 •  Sažetak

Barem desetak dana prije uvezivanja rada.

UDK broj šaljem na mail.

Vanjski url: KATALOG KNJIŽNICE