Zavod za procesno inženjerstvo

Predstojnik

prof.dr.sc. Mladen Brnčić

Telefon: + 385 1 4605 223
Telefaks: + 385 1 4605 200
Email: mbrncic@pbf.hr

Ured

Dragica Mihajlović

Telefon: + 385 1 4826 250
Email: dmihajlovic@pbf.hr

Lokacija

1. kat

U Zavodu za procesno inženjerstvo na preddiplomskim i diplomskim studijima radi stjecanja zvanja prvostupnika i magistra struke, studenti stječu znanja iz različitih grana procesnog inženjerstva, matematičkog modeliranja, vođenja te optimizacije i kontrole tehnoloških procesa, termodinamike, mjerenja, regulacije i automatizacije, fenomena prijelaza, jediničnih operacija, a i postavljanja materijalnih i energetskih bilanci u biotehnologiji i prehrambenom inženjerstvu. Nastava na poslijediplomskom studiju također je uključena u nastavni plan Zavoda za procesno inženjerstvo radi stjecanja akademskog stupnja doktora znanosti. Razvoj novih metoda vođenja, kontrole i sigurnosti tehnoloških procesa u prehrambenoj industriji, karakterizacija stupnja izmiješanosti praškastih materijala, određivanje raspodjele veličine čestica, analiza teksturalnih svojstava prehrambenih proizvoda, primjena ultrazvuka i visokih hidrostatskih tlakova u prehrambenoj tehnologiji i biotehnologiji sastavni su dio rada djelatnika Zavoda. Zavod obavlja istraživačku djelatnost na brojnim znanstvenim i tehnologijskim projektima. Djelatnici Zavoda aktivni su članovi međunarodnih organizacija (ISEKI - Integrating Food Science and Engineering Knowledge Into the Food Chain; EAFE – European Academy of Food Engineering) i međunarodnih projekata (FP6, UNIDO, COST, TEMPUS, ERASMUS, EU - strukturni fondovi i Bilateralnim projektima) s ciljem povezivanja sa istraživačkim skupinama u Europskom istraživačkom prostoru. Na taj način razvijaju i unaprjeđuju tehnološke postupke obrade i proizvodnje hrane. Posljednjih nekoliko godina laboratoriji Zavoda za procesno inženjerstvo tehnologijskim projektima surađuju s nizom prehrambenih tvrtki.

 

Podzavodske jedinice

Laboratoriji i kabineti
Laboratorij za tehnološke operacije
Laboratorij za tehničku termodinamiku
Laboratorij za mjerenje, regulaciju i automatizaciju
Kabinet za osnove inženjerstva
Kabinet za matematiku

Djelatnici

Ime i prezime djelatnika Titula Funkcija
Ingrid Bauman dr.sc. redoviti profesor
Mladen Brnčić dr.sc. redoviti profesor
Jasenka Gajdoš Kljusurić dr.sc. redoviti profesor
Damir Ježek dr.sc. redoviti profesor
Ivan Perić dr.sc. redoviti profesor
Ana Vukelić dr.sc. redoviti profesor
Mirjana Čurlin dr.sc. izvanredni profesor
Iva Franjić dr.sc. izvanredni profesor
Tomislav Bosiljkov dr.sc. docent
Sven Karlović dr.sc. docent
Marjan Praljak dr.sc. docent
Davor Valinger dr.sc. docent
Maja Benković dr.sc. viši asistent
Filip Dujmić dr.sc. viši asistent
Tamara Jurina dr.sc. viši asistent
Ana Jurinjak Tušek dr.sc. viši asistent
Marko Škegro mag. ing. asistent
Angela Bašić-Šiško mag. asistent
Goran Dražić mag. asistent
Marko Marelja mag. asistent
Goran Bosanac ing. viši tehnički suradnik
Darjan Pipić tehnički suradnik

Suradnici

Ime i prezime djelatnika Titula Funkcija
Eduard Marušić-Paloka dr.sc. redoviti profesor
Davor Horvatić dr.sc. docent
Nikola Poljak dr.sc. docent
Sanja Josef Golubić dipl.ing. asistent

Predmeti (preddiplomski)

Naziv predmeta Šifra predmeta ECTS
Biostatistika (studij: Nutricionizam) 5
Biostatistika (studij: Prehrambena tehnologija) 5
Fizika 3
Fizika (PT i BT) 9
Fizika 1 3
Fizika 2 3
Inženjerstvo I 24122 (PB04) 5
Inženjerstvo II 5
Inženjerstvo III 5
Matematika 6
Matematika I 5
Matematika II 5
Mjerenje i upravljanje procesima u prehrambenoj industriji 3
Mjerenje i vođenje procesa 39807 (PB29) 3
Modeliranje i optimiranje u nutricionizmu 4
Numeričke metode i programiranje 5
Osnove informatike 24091 (PT): 24116 (BT); 37961 (N) 2
Statistika (studij: Biotehnologija) 5
Tehnologija prahova 39801 3

Predmeti (dodiplomski)

Naziv predmeta Šifra predmeta ECTS
Fenomeni prijelaza 10401 -
Jedinične operacije 10501a -
Osnove termodinamike i tehnoloških operacija 11302 -
Tehnička termodinamika 11301 -
Tehnologija duhana 22709 -

Predmeti (diplomski)

Naziv predmeta Šifra predmeta ECTS
Modeliranje biotehnoloških procesa 53228 (ADBI09) 4
Modeliranje i kemometrija u prehrambenom inženjerstvu 3
Modeliranje procesa 31605 -
Osnove mjernih metoda u znanosti o prehrani 3
Primijenjena analiza podataka 3
Reaktorsko inženjerstvo 53225 (ADBI10) 4
Robotika u prehrambenoj industriji 53293 (CPBF02) 3
Tehnologija prahova 39801 3
Ultrazvuk u prehrambenom inženjerstvu 66890 5
Vođenje procesa u prehrambenoj industriji 4

Predmeti (poslijediplomski)

Naziv predmeta Šifra predmeta ECTS
Disperzni sustavi 3

Predmeti (doktorski)

Naziv predmeta Šifra predmeta ECTS
Energija u biotehnologiji 3
Energija u biotehnologiji i proizvodnji hrane 3
Matematičke metode u bioprocesnom inženjerstvu 3
Modeliranje i optimiranje u planiranju prehrane 3
Nova dostignuća u mehaničkom inženjerstvu 3
Ultrazvuk u biotehnologiji i prehrambenoj tehnologiji 3

Predmeti (poslijediplomski specijalistički)

Naziv predmeta Šifra predmeta ECTS
Priprema uzoraka za kemijske i biokemijske analize 2