Nositelj |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Šifra predmeta: |
SADRŽAJ PREDMETA
Kohezivni i nekohezivni praškasti materijali, disperzija prahova, karakterizacija čestica, određivanje gustoće, tvrdoće, površinske aktivnosti, mehaničke čvrstoće, volumena, vlage, osobina protoka. Fizikalna i kemijska svojstva flokulacije, površinski aktivne tvari, kapsule, koloidi, gelovi. Protok, sljepljivanje, aglomeracija, segregacija, uzorkovanje, veličina i oblik čestica i metode koje se koriste za njihovo određivanje. Mehanizmi i smanjenje veličine čestica kao i mehanizmi nastajanja aglomerata. Miješanje u različitim medijima, karakterizacija različitih mješavina.
Praškasti materijali, emulzije, gelovi , peleti i suspenzije u prehrambenoj industriji i farmaceutici (mljevenja, granulacija, kompresija, premazi, tabletiranje, inkapsulacija.
ISHODI UČENJA
Oblici provođenja nastave: | Sati | |
predavanja | 10 | |
seminari | 10 | |
vježbe |
br. | Naziv |
1. |
Sudeep Ghosal, T.N. Indira, Suvendu Bhattacharya 2010, Agglomeration of a model food powder: Effect of maltodextrin and gum Arabic dispersions on flow behavior and compacted mass |
2. | G. Barbosa Canovas, F. Harte, Hong Helen Yan (2013) Particle size distribution in food powders, |
3. | J.P.K. Seville:Processing of Particulate Solids, Chapman & Hall, London, 1997 |
4. | Junfu Ji. Kevin Cronin , John Fitzpatrick, Mark Fenelon, Song Miao (2015) Effects of fluid bed agglomeration on the structure modification and reconstitution behaviour of milk protein isolate powders |
5. |
F.Z. Vissotto L.C. Jorge , G.T. Makita , M.I. Rodrigues b, F.C. 2010MenegalliInfluence of the process parameters and sugar granulometry on cocoabeverage powder steam agglomeration |
6. |
J.G. Brennan: Food Processing Handbook. Wiley-VCH Verlag GmbH & Co. Weinheim, Germany, 2006 |