Tehnologija prahova

ECTS bodovi:
3

Studij:
preddiplomski

Šifra predmeta:
39801

Opis predmeta

SADRŽAJ PREDMETA

  • Uvod u tehnologiju prahova – osnovni pojmovi, svojstva čestica i metode određivanja raspodjele veličine čestica
  • Bulk svojstva i tečenje prahova u industrijskim uvjetima
  • Uzorkovanje i miješanje prahova
  • Smanjenje veličine čestica i sušenje
  • Povećanje veličine čestica, inkapsulacija i tabletiranje
  • Nanoprahovi i rizici rukovanja prahovima
  • Praktični dio: laserska difrakcija, Powder Flow Analyser i nasipna gustoća
  • Seminari

ISHODI UČENJA

  • Definirati prahove, objasniti od čega se prahovi sastoje, koje su njihove karakteristike i koja je njihova važnost za industriju
  • Pokazati formalno znanje i razumijevanje osnovnih svojstava čestica i metoda karakterizacije čestica
  • Nabrojiti fizikalna svojstva prahova (bulk svojstva prahova) te objasniti zašto su ona bitna i na koji se način analiziraju
  • Nabrojiti i objasniti kemijska svojstva prahova
  • Definirati reologiju prahova, osnovne tipove i mehanizme tečenja prahova
  • Objasniti što su aglomeracija, tabletiranje i inkapsulacija i zašto se koriste
  • Objasniti i razumjeti mehanizme mljevenja i miješanja nabrojiti uređaje koji se koriste za navedene procese
  • Objasniti i razumjeti osnovne principe i metode uzorkovanja prahova
  • Definirati nanoprahove i objasniti rizike vezane uz rukovanje prahovima u industrijskim pogonima

Nastava

 

Vrste nastave sati
oznaka naziv
P Predavanja 20
A Auditorne vježbe  
L Laboratorijske vježbe  
PK Vježbe u praktikumu  
S Seminar 10
T Terenske vježbe  

Obavijesti [0]

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  

Nastavni materijali [1]

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  
Broj preuzimanja: 6254  Tehnologija prahova 1,33 MB 02.09.2022. 17:05

Literatura

Obvezna literatura:

  1. Barbosa-Canovas et al. (2005). Food Powders. Kluwer Academic/Plenum Publishers, New York.

 

Dodatna literatura:

KNJIGE:

  1. Fayed, M.E., Otten, L. (2005) Handbook of Powder Sciences and Technology. Chapman & Hall, London.
  2. Seville, J.P.K. (2007) Processing of Particulate Solids. Chapman & Hall, London.
  3. Kaye, B.H. (2010): Powder Mixing, Chapman & Hall, London, 2010

 

ZNANSTVENI RADOVI:

  1. Benković, M., Bauman, I. (2011) Oblaganje čestica u prehrambenoj industriji. Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition 6 (1-2), 13-24.
  2. Benković, M., Bauman, I.(2011) Agglomeration of cocoa powder mixtures – influence of process conditions on physical properties of the agglomerates. Journal on Processing and Energy in Agriculture 15(1), 46-49.
  3. Benković, M., Belščak-Cvitanović, A., Bauman, I., Komes, D. (2013) Physical properties of non – agglomerated cocoa drink powder mixtures containing various types of sugars and sweeteners. Food and Bioprocess Technology, 6 (4), 1044-1058.
  4. Bauman, I. (2001) Solid-Solid Mixing with Static Mixers, Chemical and Biochemical Engineering Quarterly, 15(4) 159-165.
  5. Benković, M., Jurinjak Tušek, A., Belščak-Cvitanović, A., Lenart, A., Domian, E., Komes, D., Bauman, I. (2015)  Artificial neural network modelling of changes in physical and chemical properties of cocoa powder mixtures during agglomeration. Journal of food science and technology 64(1), 140-148.
  6. Benković, M., Srečec, S., Špoljarić, I., Mršić, G., Bauman, I. (2015) Fortification of instant coffee beverages - influence of functional ingredients, packaging material and storage time on physical properties of newly formulated, enriched instant coffee powders. Journal of the science of food and agriculture 95(13), 2607-2618.
  7. Benković, M., Belščak-Cvitanović, A., Bauman, I., Komes, D. (2013) Physical properties of non-agglomerated cocoa drink powder mixtures containing various types of sugars and sweeteners. Food and Bioprocess Technology, 6 (4), 1044-1058.
  8. Benković, M., Srečec, S., Špoljarić, I., Mršić, G., Bauman, I. (2013) Flow properties of commonly used food powders and their mixtures. Food and Bioprocess Technology, 6(9), 2525-2537.
{* *}