Kemija i biokemija hrane

ECTS bodovi:
6 PT studij; 5 N studij

Studij:
preddiplomski

Šifra predmeta:
32412; 32435

Opis predmeta

SADRŽAJ PREDMETA

  • Uvodni dio, općenito o predmetu
  • Proteini
  • Lipidi
  • Oligo- i polisaharidi
  • Funkcionalne komponente hrane
  • Nutricini – dodaci hrani
  • Vitamini
  • Enzimi
  • Mineralne tvari
  • Voda
  • Kemija osnovnih namirnica

ISHODI UČENJA

  • prepoznati tip glikozidne veze u oligo- i polisaharidima, razliku između reducirajućih i nereducirajućih šećera, definirat produkte hidrolize oligo- i polisaharida, razliku između homo/heterooligo- i polisaharida (struktura, svojstva)
  • objasniti antioksidativnost, slobodne radikale i oksidacijski stres, izdvojiti funkcionalne komponente hrane, te njihovu strukturu, svojstva i izvore
  • definirati nutricine, podjelu te predstavnike svake skupine: svojstva i izvore
  • primijeniti znanja o enzimskoj razgradnji i resintezi proteina u svrhu poboljšanja svojstava i nutritivne vrijednosti hrane
  • prepoznati uzroke i posljedice lipidne peroksidacije; objasniti sintezu, transport i regulaciju metabolizma lipoproteina i kolesterola
  • opisati strukturu i zastupljenost vitamina u hrani, njihovu uloga, svojstva i stabilnost
  • opisati strukturu i zastupljenost iona u hrani, transport, fiziološko djelovanje i važnost u tehnološkim procesima
  • objasniti interakciju vode s osnovnim komponentama hrane, te opisati osnovne metode određivanja vode u namirnicama
  • definirati podjelu namirnica po osnovnim skupinama te opisati karakteristike kemijskog sastava i osnovne sastojke bazičnih namirnica iz svake skupine (meso, riba, jaja, žitarice, mlijeko i mliječni proizvodi, masti, povrće, voće, šećeri)

PREDUVJETI ZA UPIS:

  • Uvod u kemiju i kemijsku analizu (Opća kemija, Analitička kemija)
  • Organska kemija
  • Fizikalna kemija

Nastava

 

Vrste nastave sati (PT studij) sati (N studij)
oznaka naziv
P Predavanja 30 30
A Auditorne vježbe    
L Laboratorijske vježbe 45 30
PK Vježbe u praktikumu    
S Seminar    
T Terenske vježbe    

Obavijesti [0]

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  

Nastavni materijali [1]

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  
Broj preuzimanja: 755  Skripta I. Landeka 3,86 MB 22.02.2017. 11:49

Literatura

Obvezna literatura

red. broj Naziv
1. H.D. Belitz, W. Grosch, P. Schieberle, Food Chemistry, 3rd ed. Springer Verlag, Berlin, 2004.
2. S. H. Pine, Organska kemija (prijevod I. Bregovec, V. Rapić), Školska knjiga, Zagreb, 1994.
3. N. Jurković, V. Bojanić, Mikroskopska istraživanja namirnica biljnog podrijetla, Skripta za vježbe, PBF, 1999.
4. V. Rapić, Postupci priprave i izolacije organskih spojeva, Školska knjiga, Zagreb, 1994.
5. V. Rapić, Nomenklatura organskih spojeva, Školska knjiga, III izmijenjeno i nadopunjeno izdanje, Zagreb, 2004.

 

Preporučena literatura

red. broj Naziv
1. J. McMurray, Fundamentals of Organic Chemistry, Brooks/ Cole-Thompson Learning, Fifth Edition, Pacific Grove, USA, 2003.
2. O.R. Fenema, Food Chemistry, 2nd ed. Marcel Dekker Inc. New York 1985.
3.

T.P. Coultate, Food: The Chemistry of Its Components, 4th ed. Royal Society of

Chemistry, Cambridge, 2002.