Regulacija metabolizma industrijskih mikroorganizama

ECTS bodovi:
5

Studij:
doktorski

Šifra predmeta:
165663

Opis predmeta

SADRŽAJ PREDMETA

Raznolikost biokatalizatora i njihove primjene u tradicionalnim i novim područjima biotehnologije. Proizvodnja biokatalizatora: prijenos kemijskih signala i regulacija ekspresije gena; regulacija katabolizma i anabolizma; utjecaj promjena u okolini na proizvodnju biokatalizatora. Komunikacija biokatalizatora s okolinom. Regulacija metabolizma tijekom proizvodnje ciljanih metabolita. Fiziološki aspekti proizvodnje tradicionalnih i novijih biokatalizatora.

Pregled regulacijskih mehanizama kod odabranog biokatalizatora (Seminarski rad)

ISHODI UČENJA

  1. Povezati znanja iz različitih područja mikrobne fiziologije.
  2. Ustanoviti sličnosti i razlike metabolizma i njegove regulacije kod različitih vrsta organizama.
  3. Kritički prosuđivati i preporučiti eksperimentalne metode u svrhu istraživanja konkretnih problema u području regulacije metabolizma određenog proizvodnog organizma.
  4. Formulirati moguća rješenja tehnoloških problema putem zahvata u genetički i metabolički potencijal radnog mikroorganizma.

Nastava

Obliciprovođenja nastave:   Sati
predavanja 30
seminari 10
vježbe  
Način polaganja ispita: Seminarski rad X   Usmeno X

Literatura

Red.

br.

Naziv
1. Alberts B. i sur.: The Cell, 1983, Garland Publishing, Inc., New York & London.
2. Lengeler J.W., Drews G., Schlegel H.G.: Biology of the Prokaryotes, 1999., Georg Thieme Verlag, Stuttgart, New York.
3. Moat A.G., Foster J.W.: Microbial Physiology 3rd, 1995, Wiley-Liss., New York.
4. Biotehnologija, Bia, Ljubljana (ur. P. Raspor), 1996.
5. Lessie T.G., Phibbs, P.V.Jr. Alternative pathways of carbohydrate utilization in Pseudomonads, Ann. Rev. Microbiol. 38, 359-387,1984.

Dopunska literatura - do 5 bibliografskih referenci (navesti detaljne podatke o izdavaču i godini izdanja)

Red.

br.

Naziv
1. Industrial Microbiology and Biotechnology, (ur.: Demain A.L., Davies J.E.) ASM Press Washington D.C., 1999.
2. Perry J.J., Stanely J.T., Lory S.: Microbial Life, 2002., Sinauer.
3. Walker G., Walker J. Yeast Physiology and Biotechnology, 1998., John Wiley and Sons, New York.
4. Food Biotechnology: Microorganisms, (ur.: Hui Y.H., Khachatourians G.G.) 1994.,
5. Glick B.R., Pasternak J.J.: Molecular Biotechnology 3rd edition, 2002., ASM Press, Washington D.C.
{* *}