Izdvajanje i pročišćavanja biotehnoloških proizvoda

ECTS bodovi:
6

Studij:
diplomski

Šifra predmeta:
53650

Opis predmeta

SADRŽAJ PREDMETA

  1. Procesi izdvajanja suspendiranih čestica iz hranjive podloge
  2. Tehnike razaranje mikrobnih stanica
  3. Proces ekstrakcije u dvofaznim sustavima
  4. Adsorpcija
  5. Destilacija
  6. Membranske tehnike izdvajanja biotehnoloških proizvoda
  7. Membranske tehnike za izdvajanje plinova i lakohlapivih tvari
  8. Kromatografija u industrijskom mjerilu
  9. Elektrodijaliza
  10. Sušenje kao završna faza pročišćavanja
  11. Kristalizacija kao završna faza pročišćavanja
  12. Validacija i registracija procesa u farmaceutskoj industriji

ISHODI UČENJA

  • proračunati parametre procesa izdvajanja suspendiranih čestica (sedimentacija, flokulacija i flotacija) iz hranjive podloge
  • postaviti i voditi proces flokulacije i flotacije različitih biotehnoloških proizvoda
  • izabrati i voditi adekvatnu tehniku razaranja mikrobnih stanica
  • postaviti i voditi proces ekstrakcije različitih biotehnoloških proizvoda
  • postaviti i voditi proces adsorpcije i kromatografije različitih biotehnoloških proizvoda
  • postaviti i voditi proces destilacije različitih lakohlapivih biotehnoloških proizvoda
  • postaviti i voditi proces kristalizacije i sušenja različitih biotehnoloških proizvoda
  • postaviti i voditi različite membranske procese izdvajanja biotehnoloških proizvoda
  • postaviti i voditi proces elektroforeze i elektrodijalize različitih biotehnoloških proizvoda
  • provesti proces validacije i registracije proizvodnje različitih biotehnoloških proizvoda

Nastava

 

Vrste nastave sati
oznaka naziv
P Predavanja 30
A Auditorne vježbe  
L Laboratorijske vježbe  
PK Vježbe u praktikumu 15
S Seminar 30
T Terenske vježbe  

Nastavni materijali [2]

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  
Repozitorij  Predavanje [13] 19.12.2018. 08:49
Repozitorij  Seminar [10] 02.07.2018. 16:41

Obavijesti [2]

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  
Broj preuzimanja: 583  IPBP-ishodi-učenja 86,91 kB 04.03.2013. 14:07
Broj preuzimanja: 15  Obavijest o početku predavanja 101,86 kB 02.10.2019. 08:39

Literatura

Obvezna literatura

red. broj Naziv
1. V. Marić i B. Šantek, Biokemijsko inženjerstvo, 2009, Golden Marketing - Tehnička knjiga, Zagreb
2. J.E.Bailey, D.F.Ollis, Biochemical Engineering Fundamentals, McGraw-Hill, Singapore, 1986.
3. M. L. Shuler, F. Kargi, Biochemical Engineering - Basic Concepts (2nd edition), Prentice Hall, 2002
4. Biotechnology, Multivolume Comprehensive Tretease, ( H.J. Rehm G. Reed, A. Püchler, P.Stadler, eds.), Weinheim, New York, Basel, Cambridge, VCH, 1993.