Nositelj |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Šifra predmeta: |
U okviru ovog predmeta studenti će se upoznati sa osnovnim metodama koje se koriste za izolaciju i pročišćavanje proteina iz prirodnih izvora kao i metodama rukovanja proteinima i njihove karakterizacije u laboratoriju.
SADRŽAJ PREDMETA
Sadržaj predavanja iz ovog predmeta uključuje sljedeće metodske cjeline: Izolacija i solubilizacija proteina iz prirodnih materijala. Taložne metode razdvajanja proteina. Separacija proteina centrifugiranjem i pomoću membrana. Kromatografske metode razdvajanja proteina (gel filtracija, ionska izmjena, biospecifična kromatografija). Genetsko obilježavanje proteina za purifikaciju. Elektroforetske metode (elektroforeza u poliakrilamidnom gelu, imunoblot, izoelektrično fokusiranje). Primjena analitičkih metoda za karakterizaciju proteina (NMR, MS, CD spektroskopija, rendgenska kristalografija). Osmišljavanje postupka purifikacije proteina.
ISHODI UČENJA
PREDUVJETI ZA UPIS:
Vrste nastave | sati | |
oznaka | naziv | |
P | Predavanja | 30 |
A | Auditorne vježbe | |
L | Laboratorijske vježbe | 20 |
PK | Vježbe u praktikumu | |
S | Seminar | 10 |
T | Terenske vježbe |
Naziv datoteke | Veličina | Ubačeno/mijenjano |
---|
Naziv datoteke | Veličina | Ubačeno/mijenjano |
---|
Obvezna literatura
red. broj | Naziv |
1. | J.M. Berg, J.L. Tymoczko, L. Stryer: Biokemija (prijevod), Školska knjiga, Zagreb, 2013. |
2. | Guide to protein purification (Deutscher M.P. ured.) Methods in Ezymology 182, Academic Press Inc., San Diego, 1990. |
Preporučena literatura
red. broj | Naziv |
1. | Basic Methods in Protein Purification and analysis (Simpson R.J., Adams P.D., Golemis E.A. ured.), CSH Press, New York, 2009 |
2. | Short protocols in protein science (Coligan J.E., Dunn B.M., Speicher D.W., Wingfield P.T. ured.), Wiley, 2003 |
3. | D.L. Nelson, M.M. Cox: Lehninger Principles of Biochemistry (4th edition), Worth Publisher, New York, 2005. |