Toksikologija hrane (studij Nutricionizam)

ECTS bodovi:
6

Studij:
diplomski

Šifra predmeta:
239433; 53610

Opis predmeta

SADRŽAJ PREDMETA

  • Opća načela u modernoj toksikologiji i klasifikacije toksičnih učinaka
  • Pokazatelji toksičnosti ksenobiotika u ciljnim organima
  • Reprodukcijska toksičnost
  • Hormoni i spojevi s hormonskim djelovanjem  – endokrino modulatorni i toksični efekti
  • Toksični učinci pesticida
  • Toksični učinci metala
  • Toksični učinci industrijskih kontaminanata
  • Toksikološki aspekti prehrambenih aditiva
  • Toksini biljnog porijekla
  • Toksini gljiva
  • Toksini u plodovima mora
  • Biotransformacije
  • Biokemijski mehanizmi toksičnosti
  • Mehanizmi djelovanja genotoksičnih tvari
  • GMO
  • In vivo toksikološka testiranja
  • In vitro metode u toksikologiji

ISHODI UČENJA

  • ­definirati, povezati i objasniti toksikokinetičke i toksikodinamičke parametre ksenobiotika, posebno onih prisutnih u hrani
  • ­prepoznati i klasificirati toksikanate i toksine koji mogu biti prisutni u hrani, odrediti njihovo porijeklo i značenje za zdravlje čovjeka
  • ­predvidjeti i opisati vjerojatne biotransformacijske procese kojima podliježu ksenobiotici, kao i mogućnosti njihovih štetnih posljedica u organizmu
  • ­objasniti procese detoksikacija i bioaktivacija ksenobiotika
  • ­identificirati toksične učinke na ključne sustave u organizmu, te ispitati biokemijske mehanizme toksičnosti, citotoksičnosti i genotoksičnosti najčešćih kontaminanata u hrani
  • objasniti klasične testove toksičnosti i odabrati najprihvatljiviji ovisno o istraživanju
  • predložiti i primijeniti relevantnu alternativnu metodu u svrhu određivanja toksičnih učinaka odabranih ksenobiotika
  • opisati procjenu rizika i zakonsku regulativu toksičnih kemikalija te sudjelovati u izradi strateških programa na nacionalnoj razini koji se odnose na procjenu kakvoće prehrane, te prehrambenog i zdravstvenog statusa ljudi.

Nastava

 

Vrste nastave sati
oznaka naziv
P Predavanja 30
A Auditorne vježbe  
L Laboratorijske vježbe 30
PK Vježbe u praktikumu  
S Seminar 15
T Terenske vježbe  

Obavijesti [1]

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  
Broj preuzimanja: 220  Početak nastave u akad. god. 2019-2020 143,84 kB 02.09.2022. 17:05

Nastavni materijali [3]

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  
Repozitorij  PREDAVANJA [0] 02.09.2022. 17:05
Repozitorij  SEMINARI [0] 02.09.2022. 17:05
Repozitorij  VJEŽBE [0] 02.09.2022. 17:05

Literatura

Obavezna literatura:

  1. Timbrell, J.A. (2000) Principles of Biochemical Toxicology, 3.izd., Taylor & Francis, London. poglavlja: 4 i 7 (student treba savladati samo navedena poglavlja)
  2. Deshpande, S.S. (2002) Handbook of Food Toxicology, Marcel Dekker, Inc., New York – Basel. poglavlja: 10, 14 i 15 (student treba savladati samo navedena poglavlja)
  3. Klaassen, C.D. (2013) Casarett & Doull's Toxicology: The Basic Science of Poisons, 8.izd. McGraw-Hill Education, New York. poglavlja: 22 i 23 (student treba savladati samo navedena poglavlja)
  4. Hodgson, E. (2010) A Textbook of Modern Toxicology, 4. izd., John Wiley & Sons, Hoboken, New Jersey. (student treba savladati poglavlje 16)
  5. Boelsterli, U.A. (2003) Mechanistic Toxicology: The Molecular Basis of How Chemicals Disrupt Biological Targets, Taylor & Francis, London/New York. (student treba savladati poglavlje 9)
  6. Choi, W. N. (2001) Genetic Toxicology and Cancer Risk Assessment, New York, Marcel Dekker. (student treba savladati poglavlje 1)
  7. Freshney, R.I. (2005) Culture of Animal Cells – a Manual of Basic Technique, 5.izd. John Wiley & Sons Inc., New Jersey. poglavlja: 1, 5, 6, 9, 12, 13 i 22 (student treba savladati samo navedena poglavlja)
  8. Omaye, S.T. (2004) Food and Nutritional Toxicology. CRC Press, Boca Raton. (student treba savladati poglavlje 4)
  9. Kmetič, I., Murati, T., Kvakan, K., Ivanjko, M., Šimić, B. (2012) Poliklorirani bifenili – toksičnost i rizici. Croat. J. Food Sci. Technol. 4, 71-80. (student treba svladati u cjelosti)

Priručnici:

  1. Šimić, B., Kniewald, J. Vježbe iz toksikologije, Sveučilišna tiskara d.o.o., Zagreb (1997)
  2. Robinson, C. (2003) Genetic Modification Technology and Food, ILSI Europe Concise Monograph Series, ILSI Press, Washington.

Dodatna literatura:

  1. Deshpande, S.S. (2002) Handbook of Food Toxicology, Marcel Dekker, Inc., New York – Basel.
  2. Marrs, T.C., Ballantyne, B. (2004) Pesticide Toxicology and International Regulation. John Wiley & Sons, Ltd., Chichester, England.
  3. Murati, T., Šimić, B., Kniewald, J., Pleadin, J., Kmetič, I. (2014) Organoklorovi insekticidi – mehanizmi toksičnog djelovanja. Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition 9, 97 – 109.
  4. Timbrell, J.A. (1997) Study Toxicology through Questions, Taylor&Francis, London.
{* *}