Probiotici i starter kulture

ECTS bodovi:
3

Studij:
preddiplomski
diplomski

Šifra predmeta:
173442 (PDN), 173443 (DBPI i DMB), 53725 (DN), 53743 (DPI, DUSH)

Opis predmeta

SADRŽAJ PREDMETA

Predavanja: Razlozi za uspostavljanje probiotičkog, prebiotičkog i sinbiotičkog koncepta. Povijest razvitka probiotika. Utjecaj probiotika i prebiotika na sastav i metabolizamsku aktivnost crijevne mikrobiote. Izbor sojeva za probiotičku primjenu. Mehanizam djelovanja probiotika. Mehanizam djelovanja prebiotika. Imunomodulacijsko djelovanje probiotičkih bakterija. Kombinirana upotreba probiotika i prebiotika – sinbiotici. Proizvodnja probiotika kao živih lijekova. Industrijska primjena bakteriocina bakterija mliječne kiseline. Povijest razvitka starter kultura. Uloga starter kultura u konzerviranju hrane. Opći i specifični kriteriji za izbor starter kultura. Proizvodnja i primjena starter kultura za dobivanje različitih fermentiranih namirnica.

Vježbe: Morfološke i fiziološke karakteristike bakterija mliječne kiseline kao probiotika i starter kultura. Uloga površinskih proteina probiotičkih bakterija u probiotičkom konceptu – primjena SDS-PAGE elektroforeze. Antimikrobno i bakteriocinsko djelovanje  bakterija mliječne kiseline. Proizvodnja vlažne biomase i liofiliziranih starter i probiotičkih kultura.

ISHODI UČENJA:

  • kritički prosuditi utjecaj probiotika i prebiotika na sastav i metabolizamsku aktivnost crijevne mikrobiote
  • kritičkom prosudbom odabrati starter kulture za dobivanje različitih fermentiranih namirnica te obrazložiti ulogu starter kultura u konzerviranju hrane
  • objasniti prednosti primjene koncentrirane biomase s bakteriocinskom aktivnošću za proizvodnju fermentiranih namirnica te bakteriocinskih pripravaka kao biokonzervansa u prehrambenoj industriji
  • odrediti bakteriocinsku aktivnost bakterija mliječne kiseline
  • odrediti morfološke i fiziološke karakteristike bakterija mliječne kiseline kao probiotika i starter kultura
  • povezati mehanizam djelovanja probiotičkih bakterija s njihovom metabolizamskom aktivnošću
  • prikazati hodogram provođenja izbora sojeva bakterija mliječne kiseline za probiotičke pripravke na temelju strogih izbornih probiotičkih kriterija
  • provesti izolaciju površinskih proteina probiotičkih bakterija primjenom SDS-PAGE elektroforeze
  • uzgojiti, izdvojiti i koncentrirati biomasu bakterija mliječne kiseline te proizvesti probiotičke i starter kulture procesom liofilizacije
  • vrednovati producente bakteriocina među probiotičkim sojevima i starter kulturama u svrhu proširenja njihovog antimikrobnog kapaciteta

PREDUVJETI ZA UPIS (PREDDIPLOMSKI STUDIJ):

  • Biokemija 1
  • Mikrobiologija

Nastava

 

Vrste nastave sati
oznaka naziv
P Predavanja 16
A Auditorne vježbe  
L Laboratorijske vježbe 23
PK Vježbe u praktikumu  
S Seminar  
T Terenske vježbe  

Obavijesti [0]

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  

Nastavni materijali [1]

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  
Broj preuzimanja: 216  Probiotici, prebiotici istarter kulture - interna skripta 6,06 MB 28.02.2019. 12:26

Literatura

Popis udžbenika napisanih na hrvatskom jeziku:

red. broj Naziv
1. J. Šušković, B. Kos, J. Beganović, A. Leboš Pavunc: Probiotici i starter kulture, Laboratorijske vježbe, akad. god. 2014/2015. Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu.
2. J. Šušković, B. Kos: Probiotici i starter kulture, interna skripta, akad. god. 2014/2015., Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Popis znanstvenih publikacija vezanih uz nastavu:

red. broj Naziv
1. J. Šušković, B. Kos, J. Goreta, S. Matošić (2001) Role of lactic acid bacteria and bifidobacteria in synbiotic effect, Food Technol. Biotechnol. 39 227-235.
2. J. Šušković, B. Kos, J. Beganović, A. Leboš Pavunc, K. Habjanič, S. Matošić (2010) Antimicrobial Activity – The Most Important Property of Probiotic and Starter Lactic Acid Bacteria, Food Technol. Biotechnol. 48 (3) 296-307.
3. A. Leboš Pavunc, J. Beganović, B. Kos, A. Buneta, S. Beluhan, J. Šušković (2011) Influence of microencapsulation and transglutaminase on viability of probiotic strain Lactobacillus helveticus M92 and consistency of set yoghurt, Int. J. Dairy Technol. 76, 254-261. 
4. Beganović J, Frece J, Kos B, Leboš Pavunc A, Habjanič K, Šušković J (2011) Functionality of the S-layer protein from the probiotic strain Lactobacillus helveticus M92, Antonie van Leeuwenhoek, 100, 43-53.
5. A. Leboš Pavunc, J. Beganović,B. Kos, K. Habjanič, M. Blažić, J. Šušković, Characterisation and application of autochthonous starter cultures for fresh cheese production, Food Technol. Biotechnol. 50 (2012) 141-151.
6. J. Beganović, B. Kos, A. Leboš Pavunc, K. Uroić, M. Jokić, J. Šušković, Traditionally produced sauerkraut as sorce of autochthonous functional starter cultures, Microbiological Research 169 (2014) 623-632.

 Popis priručnika:

red. broj Naziv
1. D. Charalampopoulos, R.A. Rastall: Prebiotics and Probiotics Science and Technology, Springer, New York (2009).
2. Å. Ljungh, T. Wadström: Lactobacillus molecular biology From genomics to probiotics, Caister Academic Press, Norfolk (2009).
3. R. M. J. Nout, W. M. de Vos, M. H. Zweitering: Food fermentation, Wageningen Academic Publishers (2005).
4. J. Šušković, B. Brkić, S. Matošić: Mehanizam probiotičkog djelovanja bakterija mliječne kiseline. U: “Fermentirani mliječni proizvodi u prehrani i dijetetici”, Živković,M. Hadžiosmanović, V. Oberiter (Ured.), Hrvatska akademija medicinskih znanosti - Senat, Zagreb (1996) Str. 21-34.