izv.prof.dr.sc. Andreja Leboš Pavunc

Andreja Leboš Pavunc

Kontakt podaci

Telefon: 4605-291
Email: andreja.lebos.pavunc@pbf.unizg.hr

Lokacija: Laboratorij za tehnologiju antibiotika, enzima, probiotika i starter kultura, soba 4 16, 4. kat

Predmeti

Suradnik

Konzultacije

po dogovoru

Životopis

Datum rođenja: 14. siječnja 1981.

Mjesto rođenja: Zagreb

Školovanje
  ustanova tema godina
habilitirala Sveučilište u Zagrebu Prehrambeno-biotehnološki fakultet Biotehnološka proizvodnja probiotika kao živih lijekova 2017.
doktorirala Sveučilište u Zagrebu Prehrambeno-biotehnološki fakultet Fenotipska i genotipska karakterizacija sojeva bakterija mliječne kiseline u svrhu proizvodnje probiotika i funkcionalnih starter kultura 2012.
diplomirala Sveučilište u Zagrebu Prehrambeno-biotehnološki fakultet Utjecaj probiotičkih starter kultura Lactobacillus acidophilus M92 i Enterococcus faecium L3 na fermentaciju soka kupusa 2006.

 

Zaposlenje
zvanje ustanova godina
izvanredni profesor Sveučilište u Zagrebu Prehrambeno-biotehnološki fakultet 2022.
docent Sveučilište u Zagrebu Prehrambeno-biotehnološki fakultet 2017.
viši asistent Sveučilište u Zagrebu Prehrambeno-biotehnološki fakultet 2012.
znanstveni novak, asistent Sveučilište u Zagrebu Prehrambeno-biotehnološki fakultet 2007.
Usavršavanje (tjedan dana i dulje)
ustanova mjesto godina
DOREA Educational Institut Porto, Portugal 2022.
Institut National de la Recherche Agronomique Jouy en Josas, Francuska 2009.
Corvinus University Budinpešta, Mađarska 2007.

FUNKCIJE:

  1. Članica Povjerenstva za stručnu praksu (2023.-)
  2. Članica Organizacijskog odbora za proslavu 67 godina postojanja PBF-a (2023.)
  3. Članica jednog od PBF timova na Festivalu znanosti (2023., 2022., 2021.)
  4. Tajnica na kongresima Hrvatskog mikrobiološkog društva (2023., 2022., 2019.)
  5. Članica Organizacijskog odbora na kongresu 10th International Congress of Food Technologists, Biotechnologists and Nutritionists (2022.)
  6. Članica Orgnizacijskog odbora PBF-a na Smotri Sveučilišta u Zagrebu (2023., 2022., 2021., 2020., 2019.)
  7. Članica Povjerenstva za unutarnju prosudbu sustava osiguravanja kvalitete (2021.-)
  8. Tajnica Hrvatskog mikrobiološkog društva (2020. – 2022.)
  9. Članica Odbora za završne i diplomske radove (2019.-)
  10. Članica Odbora za nastavu (2019. – 2021.)
  11. Članica Odbora za poslijediplomske studije (2008. – 2010.)

Znanstveni projekti i potpore:

  1. Potencijalne terapijske biomolekule druge generacije probiotika - Hrvatska zaklada za znanost (2019. – 2023.)
  2. BioProspecting Jadranskog mora - Europski fond za regionalni razvoj, Vrhunska istraživanja Znanstvenih centara izvrsnosti KK.01.1.1.01. u sklopu Operativnog programa konkuretnosti i kohezije (2014. – 2020.) (2017. – 2023.)
  3. Funkcionalnost i svojstva egzopolisaharida probiotičkih bakterija, Sveučilište u Zagrebu (2021.)
  4. Proizvodnja potencijalnih bioterapijskih molekula s bakterijama mliječne kiseline, Sveučilište u Zagrebu (2020.)
  5. Egzopolisaharidi i funkcionalni proteini probiotičkih sojeva bakterija mliječne kiseline, Sveučilište u Zagrebu (2019.)
  6. Probiotička aktivnost sojeva bakterija mliječne kiseline izoliranih iz majčinog mlijeka, Sveučilište u Zagrebu (2018.)
  7. Utjecaj sastava mikrobiote majčinog mlijeka na crijevnu mikrobiotu dojenčadi, Sveučilište u Zagrebu (2017.)
  8. Primjena proteinskih hidrolizata iz pogača lana i konoplje u medijima za uzgoj životinjskih stanica - Hrvatska zaklada za znanost (2017. – 2021.)
  9. Površinski proteini i bakteriocini probiotičkih bakterija, Sveučilište u Zagrebu (2016.)
  10. Probiotici i starter kulture - površinski proteini i bakteriocini - Hrvatska zaklada za znanost (2015. – 2019.)
  11. Funkcionalnost S-proteina probiotičkih bakterija, Sveučilište u Zagrebu (2015.)
  12. Bakterije mliječne kiseline kao živi bioterapijski pripravci - Bilateralna suradnja sa Slovenijom (2014. – 2015.)
  13. S-proteini i bakteriocini probitičkih bakterija - temelj primjene probiotika kao živih lijekova, Sveučilište u Zagrebu (2014.)
  14. Conservation and standardisation of traditional technologies of fermented milk products based on autochthonous lactic acid bacteria - SEE.ERA NET (2011. – 2013.)
  15. Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture  - Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske (2007. – 2013.)
  16. Development of Probiotic Yoghurt Technology with improved Yoghurt Characteristics  - EUREKA project E! 1975 EUROAGRI (2006. – 2009.)

Tehnologijski/stručni projekti i suradnja s industrijom:

  1. Razvoj inovativnih formulacija kliničke prehrane, Jačanje kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije KK.01.1.07. u sklopu Operativnog programa konkuretnosti i kohezije (2014. – 2020.) - BELUPO d.d., Institut Ruđer Bošković, Sveučilište u Zagrebu Farmaceutsko-biokemijski fakultet (2020. – 2023.)
  2. Razvoj funkcionalnih probiotičkih proizvoda prerađene hrane na bazi žitarica - PODRAVKA d.d. (2013. – 2017.)
  3. Proizvodnja probiotičkog suhog kiselog predtijesta za pekarstvo - BICRO-IRCRO (2009.)

Projekti za popularizaciju znanosti:

  1. PANDA - projektna nastava za nadarenu djecu; nositelj projekta - udruga BIOTEKA (2024., 2023., 2020.)
  2. Razvoj mreže STEM ambasadora; nositelj projekta - udruga BIOTEKA (2021. – 2023.)
  3. U društvu mikroba; nositelj projekta- Hrvatsko mikrobiološko društvo (2018. – 2020.)

Priznanja, nagrade, odličja

  1. Srebrna medalja, 9. međunarodni sajam inovacija, Agro Arca, 2017.
  2. Potpora Biotehničke zaklade 2010. godine.
  3. Nagrada za najbolji poster u području Prehrambene biotehnologije na CEFood kongresu održanom u Cavtatu, 15. – 17. svibnja 2008. pod naslovom "The use of Lactobacillus plantarum L4 for the production of probiotic drink with cabbage juice".

Članstva u društvima i udrugama:

  1. Hrvatsko društvo za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam (od 2023.)
  2. BIOTEKA (od 2021.)
  3. Ljetna tvornica znanosti (od 2018.)
  4. Hrvatsko društvo za biotehnologiju (od 2008.)
  5. Hrvatsko mikrobiološko društvo (od 2007.)
{* *}