Tehnologija mesa

ECTS bodovi:
3

Studij:
doktorski

Šifra predmeta:
165622

Opis predmeta

SADRŽAJ PREDMETA

Građa mišićja i karakteristike mesa. Biokemijske osnove teksture mesa. Boja i aroma mesa. Strategije za produženje trajnosti mesa i proizvoda. Funkcionalne osobine mišićnih proteina u proizvodima od mesa. Specifičnosti i problematika u proizvodnji obarenih, polutrajnih i trajnih te sušenih i dimljenih proizvoda od mesa. Sigurnost i kvaliteta mesnih proizvoda uz primjenu novih netoplinskih i toplinskih tehnika procesiranja. Razvoj novih proizvoda. 

ISHODI UČENJA

  1. vrednovati sastav mesa i funkcionalna svojstva pojedinih komponenti
  2. osmisliti različite vrste proizvoda od mesa primjenom odgovarajućih postupaka konzerviranja i tehnološkog procesa proizvodnje
  3. kritički analizirati prednosti i nedostatke novih tehnika procesiranja
  4. argumentirati i raspravljati o proizvodima od mesa poboljšanog sastava i kvalitete

Nastava

10 sati predavanja

10 sati seminara