Telefon: | + 385 1 4605 002 |
Telefaks: | + 385 1 4836 083 |
Email: | kata.galic@pbf.unizg.hr |
Katedra za pakiranje hrane osnovana je 2008. godine unutar Zavoda za kemiju i biokemiju. Katedra već 2009. prerasta u Laboratorij za pakiranje hrane kao podjedinica unutar Zavoda za prehrambeno-tehnološko inženjerstvo PBF-a.
Znanstveno-nastavno, znanstveno, stručno i ostalo osoblje zaposleno u Laboratoriju danas:
Ime i Prezime | Sadašnje zvanje | u laboratoriju od |
dr.sc. Kata Galić | redovita profesorica u trajnom zvanju | 2008.-2009. Katedra za pakiranje hrane 2009.- Laboratorij za pakiranje hrane |
dr.sc. Mario Ščetar | izvanredni profesor | 2009. Katedra za pakiranje hrane 2009.- Laboratorij za pakiranje hrane |
dr.sc. Mia Kurek | izvanredna profesorica | 2008.-2009. Katedra za pakiranje hrane 2009.- Laboratorij za pakiranje hrane |
dr. sc. Domagoj Gabrić | asistent suradnik na projektu | 2021. - Laboratorij za pakiranje hrane |
Sveučilišni udžbenici
Monografije
Znanstveno-istraživački rad
Znanstveno-istraživački rad u laboratoriju obuhvaća slijedeće teme: Karakterizacija polimernih ambalažnih materijala: Određivanje barijernih karakteristika ambalažnih materijala na plinove (fleksibilni polimerni monofilmovi i laminati) i vodenu paru (različiti ambalažni materijali). Utjecaj vanjskih faktora (temperatura, vlaga, mehanički stres, starenje, netermičke metode, itd.) na promjenu barijernih svojstava polimerne ambalaže. Interakcija hrana/ambalaža. Odabir i utjecaj ambalažnog materijala na trajnost upakirane hrane. Razvoj i karakterizacija novih materijala za pakiranje hrane (biomaterijali, jestivi filmovi, nanomaterijali).
Projekti
U Laboratoriju za pakiranje hrane provedeni su ili se provode znanstveno-istraživački i stručni projekti
- Voditeljstvo projekata:
Br. | Naziv projekta | Naručitelj | Trajanje |
1 | Food PackagIng open courseware for higher Education and Staff of companieS 2.0 (FitNESS 2) EC Project Number: 2021-1-FR01-KA220-HED-000023509; (coordinator: Gema Cornuau, France; contractor; Task 1.3 leader: Kata Galić), http://www.fitness-foodpackaging.com | EU Erasmus+ | 01/11/2021-31/10/2024 |
2 | 0058004: Metalni susceptori pri pripremi hrane u mikrovalnoj pećnici (voditelj od veljače 2006) | MZOS | 2003-2006 |
3 | 058-1252971-2805: Permeacijska svojstva nekih polimernih materijala za pakiranje hrane | MZOS | 02.01.2007.- 31.12.2013. |
4 | TP-01/0058-09: Barijerne karakteristike polimernih ambalažnih materijala | MZOŠ | 2002-2004 |
5 | Standardizacija proizvodnje i pakiranje poljičkog soparnika | MPŠVG | 2007-2009 |
6 | CA19124,https://www.cost.eu/actions/CA19124 RETHINKING PACKAGING FOR CIRCULAR AND SUSTAINABLE FOOD SUPPLY CHAINS OF THE FUTURE. Management Committee Member: Kata Galić |
EU | 29.10.2020. – 28.10.2024. |
7 |
Food PackagIng open courseware for higher Education and Staff of companies (FitNESS). EC Project Number: 2017-1-FR01-KA202-037441; (coordinator: Antoine KIEFFER, France, contractor; WP3 leader: Kata Galić) |
EU Erasmus+ | 01/09/2017-31/12/2020
|
8 | Sava River Basin: Sustainable Use, Management and Protection of Resources (SARIB), contractor (D. Kovaček/ K. Galić); WP 6-Dissemination leader (K. Galić) | EU; FP6-2002-INCO-WBC-1; Proposal No.: FP6-509160 | 2004-2007 |
9 | Investigation of gas diffusion in polymers films for food packaging | MZOS – Mješovito hrvatsko-kinesko povjerenstvo | 2007-2009 |
10 | Research and Training Programme for Third Mediterranean Countries. Project 4: Materials for Food Packaging and Related Technologies | National Research Council (CNR) of Italy | 1997 |
Voditeljstvo UNIZG potpora | UNIZG | 2014 – danas |
- Suradnja na projektima:
Br. | Naziv | Naručitelj | Trajanje |
1 | Analiza novih kompozitnih materijala i biljnih ekstrakata spektroskopskim tehnikama https://pdb.irb.hr/project/6640 , šifra projekta: uniri-tehnic-18-294. Voditelj: Srećko Valić |
Sveučilište u Rijeci | 2022 |
2 | Sinteza i karakterizacija pametnih polimernih nanočestica s nitroksidnim radikalima, https://pdb.irb.hr/project/6697 , šifra projekta: uniri-prirod-18-299. Voditelj: Damir Klepac | Sveučilište u Rijeci | 2022 |
3 | KK.01.2.1.02.0282. Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja – faza II“: „Razvoj inovativnih proizvoda za povećanje kvalitete hrane“, (Voditelj: Mladen Brnčić) |
Europski strukturni investicijski fond: (OPKK) |
29.09.2020.-29.09.2023. |
4 | Otiskivanje, kvaliteta i uporabljivost podloga s ne-drvnim vlakancima, (Printability, quality and utilization of substrates with non-wood fibres) NWF PRINT QUALITY UIP-2017-05-2573, voditeljica izv.prof.dr.sc. Irena Bates, Grafički fakultet Sveučilište u Zagrebu | Hrvatska zaklada za znanost | 08.01.2018. - 07.01.2023. |
5 | Laserska sinteza nanočestica i primjene (Laser synthesis of nanoparticles and applications, LaSyNanoApp), (IP-2019-04- 6418), voditelj: Nikša Krstulović, Institut za fiziku, trajanje: | Hrvatska zaklada za znanost | 01.10.2019.-30.09.2023. |
6 | HRZZ IP 2016-06 Primjena inovativnih metoda u praćenju proteolitičkih, lipolitičkih i oksidativnih procesa tijekom proizvodnje pršuta The application of innovative methods in monitoring of proteolytic, lipolytic and oxidative changes throughout the dry-cured ham process (Voditelj: Helga Medić) |
Hrvatska zaklada za znanost | 01.01.2017. -31.12.2020. |
7 | HRZZ IP 2016-06 Inovativne tehnike u minimalnoj preradi krumpira (Solanum tuberosum) i njegova zdravstvena ispravnost nakon pripreme Innovative techniques in potato minimal processing (Solanum tuberosum) and its safety after preparation (Voditelj: Branka Levaj) |
Hrvatska zaklada za znanost | 01.01.2017. -31.12.2020. |
8 | IP 09.01/279 Primjena vakuumskog hlađenja u proizvodnji hrane produljene trajnosti i svježine (Voditelj: Duška Ćurić) |
Hrvatska zaklada za znanost | 01.12.2012. - 01.12.2015. |
9 | 058-0581846-2810 Karakterizacija i određivanje stupnja izmiješanosti praškastih materijala (Voditelj: Ingrid Bauman) |
Ministarstvo znanosti i tehnologije, RH | 02.01.2007.- 31.03.2014. |
10 | Freshly baked breads with improvement of nutritional quality and low energy demanding for the benefit of the consumer and of the environment (FRESH BAKE) (kontraktor: Duška Ćurić) | EU; FP6 ; Call FP6-2004-FOOD4B | 2006-2009 |
11 | «Tehničko-ekonomsko upravljanje kakvoćom prehrambenih proizvoda». Master National "Gestion technico-économique de la qualité des produits alimentaires" AHEAD TEMPUS ID: JEP – 19068 – 2004; Vrsta projekta: CARDS 2004 Curriculum Development |
AGRENA-ENSAR | 2005-2008 |
12 | “Osnivanje Centra za transfer biotehnologije u gospodarstvo zemalja jugoistočne Europe” (SEE)- Creation Centre de Transfert Croate en Biotechnique et Economie Appliquee Pour SEE. TEMPUS projekt UM-JEP-16003-2001; | AGRENA-ENSAR | 2002-2004 |
13 | 2002-061: Izrada visokoškolskog edukacijskog poslužitelja iz područja prehrambene tehnologije (P), biotehnologije (B) i nutricionizma (N), (Voditelj: Damir Ježek) | Ministarstvo znanosti i tehnologije, RH | 2002 –2003 |
14 | 058101: Utjecaj dodataka i tehnologije pakiranja na održivost prehrambenih proizvoda (voditelj: Nada Ciković) | Ministarstvo znanosti i tehnologije RH | 1996-2000 |
15 | 4-07-058: Proučavanje fizičkih i termofizičkih svojstava hrane (voditelj: Tomislav Lovrić). | Ministarstvo znanosti, tehnologije i informatike RH | 1991-1995 |
16 | 4-07-005: Istraživanje ambalažnih materijala za pakiranje i čuvanje hrane (voditelj: Nada Ciković). | Ministarstvo znanosti, tehnologije i informatike RH | 1991-1995 |
17 | 1.03.04. Potprojekt: 01.03.04.02. Unapređenje tehnologije i razvoj novih proizvoda u prehrambenoj industriji, Zadatak: 01.03.04.02.08. Istraživanje odnosa hrana - ambalaža tokom proizvodnje, manipulacije i skladištenja prehrambenih proizvoda (voditelj: Nada Ciković), | SIZ za znanstveni rad SRH | 1986-1990 |
18 | IV-29/0058: Razvoj procesa industrijske proizvodnje i konzerviranja hrane. Zadatak:Ispitivanja korozivnog ponašanja konstrukcijskog i ambalažnog materijala u procesima prehrambene industrije; | SIZ IV za znanstveni rad SR Hrvatske | 1981-1985 |
Vanjski url: CROSBI, http://bib.irb.hr/lista-radova?autor=58664
Ime i prezime djelatnika | Titula | Funkcija |
---|---|---|
Kata Galić | dr.sc. | redoviti profesor |
Mia Kurek | dr.sc. | izvanredni profesor |
Mario Ščetar | dr.sc. | izvanredni profesor |
Domagoj Gabrić | dr.sc. | asistent |
Naziv predmeta | Šifra predmeta | ECTS |
---|---|---|
Trajnost upakiranih proizvoda | 39849 | 3 |
Naziv predmeta | Šifra predmeta | ECTS |
---|---|---|
Food packaging | 192020 | 4 |
Odabrana poglavlja u pakiranju hrane | 53732 | 3 |
Pakiranje hrane | 53282 | 4 |
Selected topics in food packaging | 192093 | 3 |
Shelf Life of Packaged Foodstuffs | 196345 | 3 |
Trajnost upakiranih proizvoda | 53298 | 3 |
Naziv predmeta | Šifra predmeta | ECTS |
---|---|---|
Ambalažni materijali i metode pakiranja hrane | 165614 | 3 |
Naziv predmeta | Šifra predmeta | ECTS |
---|---|---|
Pakiranje hrane (FM) | 5 | |
Sigurnost upakirane hrane (KSH) | 3 |