Laboratorij za pakiranje hrane

Pročelnik

prof.dr.sc. Kata Galić

Telefon: + 385 1 4605 002
Telefaks: + 385 1 4836 083
Email: kata.galic@pbf.unizg.hr

Katedra za pakiranje hrane osnovana je 2008. godine unutar Zavoda za kemiju i biokemiju. Katedra već 2009. prerasta u Laboratorij za pakiranje hrane kao podjedinica unutar Zavoda za prehrambeno-tehnološko inženjerstvo PBF-a. 

Znanstveno-nastavno, znanstveno, stručno i ostalo osoblje zaposleno u Laboratoriju danas:

Ime i Prezime Sadašnje zvanje u laboratoriju od
dr.sc. Kata Galić redovita profesorica u trajnom zvanju

 2008.-2009. Katedra za pakiranje hrane

 2009.-          Laboratorij za pakiranje hrane

dr.sc. Mario Ščetar izvanredni profesor

 2009.            Katedra za pakiranje hrane

 2009.-          Laboratorij za pakiranje hrane

dr.sc. Mia Kurek izvanredna profesorica

 2008.-2009. Katedra za pakiranje hrane

 2009.-          Laboratorij za pakiranje hrane

dr. sc. Domagoj Gabrić asistent suradnik na projektu  2021. -         Laboratorij za pakiranje hrane

 Sveučilišni udžbenici

  1. Galić K., Kurek M., Ščetar M., Gabrić D. (2022) Analiza ambalaže i materijala za pakiranje hrane, ISBN: 978-953-6893-19-5. https://repozitorij.pbf.unizg.hr/islandora/object/pbf%3A4291
  2. Vujković I., Galić K., Vereš M., Ambalaža za pakiranje namirnica, izdavač: Tectus, Zagreb, 2007.
  3. Galić K., Ciković N. i Berković K., "Analiza ambalažnog materijala", izdavač: Hinus, Zagreb, 2000. ISBN 953-97716-4-1.

Monografije

  1. Debeaufort, F., Galić, K., Kurek, M., Benbettaieb, N., Ščetar, M (2021) Packaging materials and processing for food, pharmaceutical and cosmetics, Debeaufort, F., Galić, K., Kurek, M., Benbettaieb, N., Ščetar, M., (eds.). ISTE Ltd., London and John Wiley & Sons, New York. ISBN: 978-1-78945-039-2. pp. 386
  2. Debeaufort, F., Galić, K., Kurek, M., Benbettaieb, N., Ščetar, M (2022) Matériaux d'emballage et traitement des denrées alimentaires, des produits pharmaceutiques et des cosmétiques (prijevod sa engleskog Packaging Materials and Processing for Food, Pharmaceuticals and Cosmetics) (Debeaufort, F., Galić, K., Kurek, M., Benbettaieb, N., Ščetar, M., eds.). ISTE Editions Ltd., London. ISBN: 978-1-78948-039-9 (print); ISBN: 978-1-78949-039-8 (e-book). pp. 398

Znanstveno-istraživački rad

Znanstveno-istraživački rad u laboratoriju obuhvaća slijedeće teme: Karakterizacija polimernih ambalažnih materijala: Određivanje barijernih karakteristika ambalažnih materijala na plinove (fleksibilni polimerni monofilmovi i laminati)  i vodenu paru (različiti ambalažni materijali). Utjecaj vanjskih faktora (temperatura, vlaga, mehanički stres, starenje, netermičke metode, itd.) na promjenu barijernih svojstava polimerne ambalaže. Interakcija hrana/ambalaža. Odabir i utjecaj ambalažnog materijala na trajnost upakirane hrane. Razvoj i karakterizacija novih materijala za pakiranje hrane (biomaterijali, jestivi filmovi, nanomaterijali).

Projekti

U Laboratoriju za pakiranje hrane provedeni su ili se provode znanstveno-istraživački i stručni projekti

-          Voditeljstvo projekata:

Br. Naziv projekta Naručitelj Trajanje
1 Food PackagIng open courseware for higher Education and Staff of companieS 2.0 (FitNESS 2) EC Project Number: 2021-1-FR01-KA220-HED-000023509; (coordinator: Gema Cornuau, France; contractor; Task 1.3 leader:  Kata Galić) EU Erasmus+ 01/11/2021-31/10/2024
2 0058004Metalni susceptori pri pripremi hrane u mikrovalnoj pećnici (voditelj od veljače 2006) MZOS 2003-2006
3 058-1252971-2805: Permeacijska svojstva nekih polimernih materijala za pakiranje hrane MZOS 02.01.2007.- 31.12.2013.
4 TP-01/0058-09: Barijerne karakteristike polimernih ambalažnih materijala MZOŠ 2002-2004
5 Standardizacija proizvodnje i pakiranje poljičkog soparnika MPŠVG 2007-2009
6

 CA19124,https://www.cost.eu/actions/CA19124

RETHINKING PACKAGING FOR CIRCULAR AND SUSTAINABLE FOOD SUPPLY CHAINS OF THE FUTURE. Management Committee Member: Kata Galić

EU

29.10.2020. –

28.10.2024.

7 Food PackagIng open courseware for higher Education and Staff of companies (FitNESS). EC Project Number: 2017-1-FR01-KA202-037441;
(coordinator: Antoine KIEFFER, France, contractor; WP3 leader:  Kata Galić)
EU Erasmus+

01/09/2017-31/12/2020

 

8 Sava River Basin: Sustainable Use, Management and Protection of Resources (SARIB), contractor (D. Kovaček/ K. Galić); WP 6-Dissemination leader (K. Galić) EU; FP6-2002-INCO-WBC-1; Proposal No.: FP6-509160 2004-2007
9 Investigation of gas diffusion in polymers films for food packaging MZOS – Mješovito hrvatsko-kinesko povjerenstvo 2007-2009
10 Research and Training Programme for Third Mediterranean Countries. Project 4: Materials for Food Packaging and Related Technologies National Research Council (CNR) of Italy 1997
  Voditeljstvo UNIZG potpora UNIZG 2014 – danas

-         Suradnja na projektima:
     

Br. Naziv Naručitelj Trajanje
1

Analiza novih kompozitnih materijala i biljnih ekstrakata spektroskopskim tehnikama

https://pdb.irb.hr/project/6640 , šifra projekta: uniri-tehnic-18-294. Voditelj: Srećko Valić

Sveučilište u Rijeci 2022
2 Sinteza i karakterizacija pametnih polimernih nanočestica s nitroksidnim radikalima, https://pdb.irb.hr/project/6697 , šifra projekta: uniri-prirod-18-299. Voditelj: Damir Klepac Sveučilište u Rijeci 2022
3

KK.01.2.1.02.0282.

Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja – faza II“: „Razvoj inovativnih proizvoda za povećanje kvalitete hrane“, (Voditelj: Mladen Brnčić)

Europski strukturni investicijski fond:

(OPKK)

29.09.2020.-29.09.2023.
4 Otiskivanje, kvaliteta i uporabljivost podloga s ne-drvnim vlakancima, (Printability, quality and utilization of substrates with non-wood fibres) NWF PRINT QUALITY UIP-2017-05-2573, voditeljica izv.prof.dr.sc. Irena Bates, Grafički fakultet Sveučilište u Zagrebu Hrvatska zaklada za znanost 08.01.2018. - 07.01.2023.
5 Laserska sinteza nanočestica i primjene (Laser synthesis of nanoparticles and applications, LaSyNanoApp), (IP-2019-04- 6418), voditelj: Nikša Krstulović, Institut za fiziku,  trajanje: Hrvatska zaklada za znanost 01.10.2019.-30.09.2023.
6

HRZZ IP 2016-06

Primjena inovativnih metoda u praćenju proteolitičkih, lipolitičkih i oksidativnih procesa tijekom proizvodnje pršuta

The application of innovative methods in monitoring of proteolytic, lipolytic and oxidative changes throughout the dry-cured ham process (Voditelj: Helga Medić)

Hrvatska zaklada za znanost 01.01.2017. -31.12.2020.
7

HRZZ IP 2016-06

Inovativne tehnike u minimalnoj preradi krumpira (Solanum tuberosum) i njegova zdravstvena ispravnost nakon pripreme

Innovative techniques in potato minimal processing (Solanum tuberosum) and its safety after preparation (Voditelj: Branka Levaj)

Hrvatska zaklada za znanost 01.01.2017. -31.12.2020.
8

IP 09.01/279

Primjena vakuumskog hlađenja u proizvodnji hrane produljene trajnosti i svježine (Voditelj: Duška Ćurić)

Hrvatska zaklada za znanost 01.12.2012. - 01.12.2015.
9

058-0581846-2810

Karakterizacija i određivanje stupnja izmiješanosti praškastih materijala (Voditelj: Ingrid Bauman)

Ministarstvo znanosti i tehnologije, RH 02.01.2007.- 31.03.2014.
10 Freshly baked breads with improvement of nutritional quality and low energy demanding for the benefit of the consumer and of the environment (FRESH BAKE) (kontraktor: Duška Ćurić) EU; FP6 ; Call FP6-2004-FOOD4B 2006-2009
11

«Tehničko-ekonomsko upravljanje kakvoćom prehrambenih proizvoda». Master National "Gestion technico-économique de la qualité des produits alimentaires"

AHEAD TEMPUS ID: JEP – 19068 – 2004; Vrsta projekta: CARDS 2004 Curriculum Development

AGRENA-ENSAR 2005-2008
12 “Osnivanje Centra za transfer biotehnologije u gospodarstvo zemalja jugoistočne Europe” (SEE)- Creation Centre de Transfert Croate en Biotechnique et Economie Appliquee Pour SEE. TEMPUS projekt UM-JEP-16003-2001; AGRENA-ENSAR 2002-2004
13 2002-061: Izrada visokoškolskog edukacijskog poslužitelja iz područja prehrambene tehnologije (P), biotehnologije (B) i nutricionizma (N), (Voditelj: Damir Ježek) Ministarstvo znanosti i tehnologije, RH 2002 –2003
14 058101: Utjecaj dodataka i tehnologije pakiranja na održivost prehrambenih proizvoda (voditelj: Nada Ciković) Ministarstvo znanosti i tehnologije RH 1996-2000
15 4-07-058: Proučavanje fizičkih i termofizičkih svojstava hrane (voditelj: Tomislav Lovrić). Ministarstvo znanosti, tehnologije i informatike RH 1991-1995
16 4-07-005: Istraživanje ambalažnih materijala za pakiranje i čuvanje hrane (voditelj: Nada Ciković). Ministarstvo znanosti, tehnologije i informatike RH 1991-1995
17 1.03.04. Potprojekt: 01.03.04.02. Unapređenje tehnologije i razvoj novih proizvoda u prehrambenoj industriji, Zadatak: 01.03.04.02.08. Istraživanje odnosa hrana - ambalaža tokom proizvodnje, manipulacije i skladištenja prehrambenih proizvoda (voditelj: Nada Ciković), SIZ za znanstveni rad SRH 1986-1990
18 IV-29/0058: Razvoj procesa industrijske proizvodnje i konzerviranja hrane. Zadatak:Ispitivanja korozivnog ponašanja konstrukcijskog  i ambalažnog materijala u procesima prehrambene industrije; SIZ IV za znanstveni rad SR Hrvatske 1981-1985

Djelatnici

Ime i prezime djelatnika Titula Funkcija
Kata Galić dr.sc. redoviti profesor
Mia Kurek dr.sc. izvanredni profesor
Mario Ščetar dr.sc. izvanredni profesor
Domagoj Gabrić dr.sc. asistent

Predmeti (preddiplomski)

Naziv predmeta Šifra predmeta ECTS
Trajnost upakiranih proizvoda 39849 3

Predmeti (diplomski)

Naziv predmeta Šifra predmeta ECTS
Food packaging 192020 4
Odabrana poglavlja u pakiranju hrane 53732 3
Pakiranje hrane 53282 4
Selected topics in food packaging 192093 3
Shelf Life of Packaged Foodstuffs 196345 3
Trajnost upakiranih proizvoda 53298 3

Predmeti (doktorski)

Naziv predmeta Šifra predmeta ECTS
Ambalažni materijali i metode pakiranja hrane 165614 3

Predmeti (poslijediplomski specijalistički)

Naziv predmeta Šifra predmeta ECTS
Pakiranje hrane (FM) 5
Sigurnost upakirane hrane (KSH) 3
{* *}