Laboratorij za tehnologiju ugljikohidrata i konditorskih proizvoda

Pročelnik

prof.dr.sc. Draženka Komes

Telefon: + 385 1 4605 183
Telefaks: + 385 1 4605 072
Email: dkomes@pbf.hr

 

slika za labos

Laboratorij za tehnologiju ugljikohidrata i konditorskih proizvoda osnovan je 1956. godine kao Laboratorij za tehnologiju šećera i škroba, paralelno sa osnivanjem studija Prehrambene tehnologije na Tehnološkom fakultetu. Prvi nositelj katedre bio je prof.dr.sc. Slobodan Šušić.

Osnovna djelatnost Laboratorija za tehnologiju ugljikohidrata i konditorskih proizvoda je edukacija studenata preddiplomskih i diplomskih studija o tehnologiji ugljikohidrata i neugljikohidratnih sladila, kakaovih i bombonskih proizvoda, proizvodnji čajeva, preradi kave te uzgoju i preradi sirovina koje se koriste kao zamjene za kavu.

Znanstveno-istraživačka djelatnost Laboratorija obuhvaća istraživanja primjene suvremenih tehnika u procesu proizvodnje prehrambenih proizvoda biljnog podrijetla, posebice konditorskih proizvoda, kave, čajeva i sladila, s ciljem proizvodnje visokovrijednih prehrambenih proizvoda. Istraživanja su usmjerena na primjenu suvremenih spoznaja u razvoju novih procesa i proizvoda, uključujući sve faze prerade, od sirovina do gotovog proizvoda, kreiranje funkcionalnih prehrambenih proizvoda, kao i razvoj metoda suvremenih instrumentalnih tehnika za određivanje bioaktivnih sastojaka i antioksidacijskog kapaciteta različitih prehrambenih proizvoda. Zbog širokog aspekta istraživanja, kojem doprinosi izuzetno dobra međunarodna suradnja, znanstveno-istraživački rad Laboratorija izrazito je interdisciplinarnog karaktera.

Djelatnici

Ime i prezime djelatnika Titula Funkcija
Draženka Komes dr.sc. redoviti profesor
Aleksandra Vojvodić Cebin dr.sc. docent
Ana Mandura Jarić mag. ing. asistent
Danijela Šeremet mag. ing. asistent

Predmeti (preddiplomski)

Naziv predmeta Šifra predmeta ECTS
Kemija i tehnologija kave i čaja 252757 3
Kemija i tehnologija ugljikohidrata i konditorskih proizvoda 39792, 253090, 53741 10
Kemija i tehnologija uživala 39855, 70450 3
Sladila 252758; 39857, 53700 3

Predmeti (diplomski)

Naziv predmeta Šifra predmeta ECTS
Kemija i tehnologija ugljikohidrata i konditorskih proizvoda 39792, 253090, 53741 10
Kemija i tehnologija uživala 39855, 70450 3
Sladila 252758; 39857, 53700 3

Predmeti (doktorski)

Naziv predmeta Šifra predmeta ECTS
Prehrambena vlakna kao funkcionalni sastojci hrane 165616 3
Tehnologija ugljikohidrata i konditorskih proizvoda 165626 3

Predmeti (poslijediplomski specijalistički)

Naziv predmeta Šifra predmeta ECTS
Funkcionalni aspekti dijetalnih vlakana 3
Nove tehnologije u konditorskoj industriji 5
Razvoj konditorskih proizvoda 5
{* *}