Procesi konzerviranja hrane

ECTS bodovi:
5

Studij:
preddiplomski

Šifra predmeta:
39768

Opis predmeta

SADRŽAJ PREDMETA

Principi konzerviranja hrane. Konzerviranje toplinom (pasterizacija, sterilizacija) -princip,postupci i uređaji. Konzerviranje hlađenjem -princip i način provedbe. Konzerviranje u kontroliranoj atmosferi. Konzerviranje zamrzavanjem – princip, mehanizam tvorbe leda,postupci i uređaji. Promjene tijekom zamrzavanja i skladištenja smrznutih proizvoda. Koncentriranje uparavanjem, koncentriranje zamrzavanjem, koncentriranje membranskim procesima. Konzerviranje sušenjem – princip, načini provedbe, postupci i uređaji. Višefazni posupci sušenja. Specifični postupci sušenja: liofilizacija, osmodehidratacija.Priprema hrane za sušenje. Promjene tijekom sušenja. Rehidratacija i stabilnost dehidratiranih proizvoda. Konzerviranje biološkim putem. Konzerviranje dodacima. Konzerviranje ionizirajućim zračenjem. Konzerviranje mikrovalovima. Konzerviranje visokofrekventnom energijom. Uvod u nove tehnologije konzerviranja hrane.

ISHODI UČENJA

  • opisati principe konzerviranja hrane
  • predložiti primjenu procesa konzerviranja ovisno o vrsti hrane.
  • odrediti uvjete termičke obrade (vrijeme/temperature) za pojedine vrste hrane.
  • predložiti uređaj koji odgovara pojedinom procesu konzerviranja
  • izabrati adekvatnu primjenu pojedinih procesa konzerviranja s obzirom na očuvanje kvalitete i zadovoljavajuću trajnost prehrambenih proizvoda
  • optimirati procesne parametre za odabrane procese konzerviranja uzevši u obzir fizikalno-kemijske značajke prehrambenih proizvoda

PREDUVJETI ZA UPIS:

  • Jedinične operacije
  • Mikrobiologija namirnica
  • Fizikalna svojstva složenih sustava – hrane

Nastava

Vrste nastave sati
oznaka naziv
P Predavanja 30
A Auditorne vježbe -
L Laboratorijske vježbe 4
PK Vježbe u praktikumu -
S Seminar 15
T Terenske vježbe 11

Obavijesti [0]

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  

Nastavni materijali [1]

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  
Broj preuzimanja: 386  Interna skripta - odabrana poglavlja 962,24 kB 21.11.2017. 13:27

Literatura

Obvezna literatura

red. broj Naziv
1. T. Lovrić: Procesi u prehrambenoj industriji s osnovama prehrambenog inženjerstva, Hinus, Zagreb (2000)
2. F.A.R. Oliveira, J.C. Oliveira: Processing Foods, CRC Press, Boca Raton (1999)

Preporučena literatura

red. broj Naziv
1. R.P. Singh, D.R. Heldman: Introduction to Food Engineering, Academic Press, San Diego (2001)