Senzorika i analitika vina

ECTS bodovi:
3

Studij:
diplomski

Šifra predmeta:
53748; 53294

Opis predmeta

SADRŽAJ PREDMETA

  • Fiziologija osjetila okusa, njuha, vida i sluha.
  • Senzorska procjena vina.
  • Osnovne karakteristike vina: miris, okus i boja vina, otkrivanje, razumijevanje i prepoznavanje.
  • Terminologija opisa senzorskih svojstava vina.
  • Manjkavosti, nedostaci i bolesti vina.
  • Organiziranje kušanja (laboratorij, čaše, temperatura i volumen uzorka…).
  • Senzorski testovi (hedonistički, deskriptivni, triangl test).
  • Upoznavanje s metodama bodovnog ocjenjivanja vina.
  • Fizikalno-kemijske, spektrofotometrijske i instrumentalne analize mošta i vina.

ISHODI UČENJA

  • interpretirati osnovna osjetila (okus, miris i vid),
  • primjeniti stručnu terminologiju kod opisivanja vina,
  • samostalno opisati senzorske karakteristike vina (mirisne komponente, komponente koje formiraju okus vina, skladnost između pojedinih sastojaka vina),
  • vrednovati kakvoću proizvoda, razlikovati vinske u odnosu na defektne mirise i okuse vina,
  • koristiti metode bodovnog ocjenjivanja vina,
  • odrediti fizikalno-kemijskim i instrumentalnim metodama pojedine komponente vina.

Nastava

Satnica:
predavanja: 20 sati
laboratorijske vježbe: 15 sati

Obavijesti [1]

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  
Broj preuzimanja: 840  Skripta_Senzorika i analitika vina 6,49 MB 11.05.2015. 07:48

Nastavni materijali [8]

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  
Broj preuzimanja: 1649  Nova datoteka 1.022,26 kB 06.01.2015. 00:03
Broj preuzimanja: 916  Nova datoteka 1,79 MB 06.01.2015. 00:03
Broj preuzimanja: 858  Nova datoteka 274,36 kB 06.01.2015. 00:03
Broj preuzimanja: 808  Nova datoteka 610,65 kB 06.01.2015. 00:03
Broj preuzimanja: 835  Nova datoteka 1,68 MB 06.01.2015. 00:03
Broj preuzimanja: 971  Nova datoteka 16,31 MB 06.01.2015. 00:03
Broj preuzimanja: 579  Nova datoteka 594,03 kB 06.01.2015. 00:03
Broj preuzimanja: 645  Vježbe_skripta 761,45 kB 06.01.2015. 00:03

Literatura

  1. Jackson, R. (2002) Wine Tasting: A Profesional Handbook, Academic Press.
  2. Robinson, J. (2001) How to Taste: A Guide to Enjoying Wine, Simon & Schuster.
  3. Grainger, K. (2009) Wine Quality: Tasting and Selection, Wiley-Blackwell.