Prehrambeno-procesno inženjerstvo 1

ECTS bodovi:
8

Studij:
preddiplomski

Šifra predmeta:
39766

Opis predmeta

SADRŽAJ PREDMETA

Procesi u prehrambenim tehnologijama: Mehanički (guljenje, usitnjavanje, separacija itd) i fizikalni procesi (prosijavanje, aglomeriranje, emulgiranje itd). Termički procesi (blanširanje, kuhanje, prženje, pečenje). Separacija kruto-tekuće (sedimentacija,filtracije, prešanje). Kemijski procesi: hidroliza, hidrogenacija, neutralizacija, esterifikacija. Enzimski procesi: depektinizacija, hidroliza proteina, hidroliza ugljikohidrata. Mikrobni procesi – različite vrste fementacija. Ekstruzija - materijalna i energetska bilanca i primjena na proizvodnju hrane. Transport i skladištenje hrane. Kristalizacija.

ISHODI UČENJA

  • objasniti razliku između procesa i operacija u prehrambenoj industriji, navesti primjere procesa u prehrambenoj industriji
  • opisati i objasniti kemijske i enzimske procese u prehrambenoj industriji
  • opisati i objasniti fizikalne i mehaničke procese u prehrambenoj industriji
  • predložiti primjenu fermentacijskih procesa u prehrambenoj industriji
  • primijeniti procese u prehrambenoj industriji ovisno o specifičnostima prehrambenih proizvoda (homogenizacija, ekstruzija, valcanje, končiranje, temperiranja…)
  • izraditi i interpretirati materijalne i energetske bilance raznih procesa u prehrambenoj industriji

PREDUVJETI ZA UPIS:

  • Fenomeni prijelaza
  • Jedinične operacije
  • Fizikalna svojstva složenih sustava – hrane

Nastava

 

Vrste nastave sati
oznaka naziv
P Predavanja 30
A Auditorne vježbe -
L Laboratorijske vježbe 45
PK Vježbe u praktikumu -
S Seminar 30
T Terenske vježbe -

Obavijesti [0]

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  

Nastavni materijali [0]

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  

Literatura

Obvezna literatura

red. broj Naziv
1. Zoran Herceg, Procesi u prehrambenoj industriji (Prehrambeno-procesno inženjerstvo 1, Plejada, 2011.
2. R.P. Singh, D.R. Heldman: Introduction to Food Engineering, Academic Press, San Diego (2001)