|
Studij: preddiplomski diplomski
|
Šifra predmeta:
39815; 39815
|
Opis predmeta
SADRŽAJ PREDMETA
Grožđe kao sirovina za proizvodnju vina. Berba i prerada grožđa. Kvasci u tehnologiji vina. Alkoholna fermentacija. Tehnologija proizvodnje bijelih, crnih i ružičastih vina. Stabilizacija vina. Jabučno mliječna fermentacija. Postupci dozrijevanja. Starenje vina. Filtracija vina i punjenje u boce. Kemijski sastav vina. Arome vina. Uloga i značaj fenolnih spojeva u vinu. Senzorska analiza vina. Suvremene metode analize vina. Vinski podrum. Principi proizvodnje specijalnih vina. Tehnologija proizvodnje voćnih vina.Osnove zakonodavstva u vinarstvu.
ISHODI UČENJA
- prepoznati, primjeniti, izabrati, identificirati određene postupke prerade grožđa i proizvodnje vina
- znati izabrati odgovarajuće postupke njege i čuvanja vina
- poznavati kemijski sastav vina i promjene koje se odvijaju tijekom pojedinih faza proizvodnje, njege i čuvanja vina
- identificirati uzroke mana i nedostataka vina i znati postupke njihove prevencije
- procijeniti stupanj kvalitete vina
- objasniti specifičnosti proizvodnje pjenušavih i specijalnih vina
- izabrati uvjete i postupke u proizvodnji voćnih vina
- izraditi projekt vinskog podruma
Nastava
Vrste nastave
|
sati
|
oznaka
|
naziv
|
P
|
Predavanja
|
50
|
A
|
Auditorne vježbe
|
|
L
|
Laboratorijske vježbe
|
|
PK
|
Vježbe u praktikumu
|
60
|
S
|
Seminar
|
15
|
T
|
Terenske vježbe
|
|
Obavijesti [0]
Naziv datoteke |
Veličina |
Ubačeno/mijenjano |
|
Literatura
Obavezna literatura:
1. Predavanja u PDF formatu
Preporučena literatur:
- Jackson, S.R. (2008) Wine science, Principles and application, 2.izd., Elsevier Inc. London.
- Ribéreau-Gayon, P., Dubourdieu, D., Doneche, B., Lonvaud, A. (2006) Handbook of enology Volume 1, The microbiology of wine and vinifications 2. izd., John Wiley & Sons, Chichester.
- Riberau-Gayon, P., Glories, Y., Maujean, A., Dubourdieu, D. (2006) Handbook of Enology (Volume 2) The Chemistry of Wine, Stabilization and Treatments, John Wiley & Sons, Chicester.
- Hornsey, I. (2007) The chemistry and biology of winemaking. The royal society of chemistry,Cambrige.
- Ough, C., S., Amerine, M. A. (1988) Methods for Analysis of Musts and Wines, John Wiley & Sons, New York.
- Moreno-Arribas, M.V., Polo, M.C. (2009) Wine chemistry and biochemistry, Springer, NewYork.
- Zoecklein, B. W., Fugelsang, K. C., Gump, B. H., Nury, F. S. (1995) Wine analysis and production, Chapman & Hall, New York.
- Fugelsang K.C., Edwards, C.G. (2007) Wine microbiology, practical applications and procedures, 2 izd. Springer, New York.
- Radovanović, V. (1986) Tehnologija vina, IRO Građevinska knjiga, Beograd.
- Muštović, S. (1985) Vinarstvo s enohemijom i mikrobiologijom, Privredni pregled, Beograd.