Biološki aktivne komponente u hrani i mehanizmi djelovanja

ECTS bodovi:
4

Studij:
diplomski

Šifra predmeta:
239619; 53623

Opis predmeta

SADRŽAJ PREDMETA

  • Klasifikacija fitonutrijenata; Fenolni spojevi-klasifikacija, kemijska svojstva
  • Mehanizmi biološkog djelovanja polifenola- nespecifični mehanizmi
  • Mehanizmi biološkog djelovanja polifenola- specifični mehanizmi
  • Metabolizam i biorasoloživost polifenola
  • Glukozinolati-klasifikacija, biološka svojstva
  • Glukozinolati - bioraspoloživost, utjecaj na zdravlje
  • Karotenoidi-klasifikacija i funkcionalna svojstva
  • Klorofili i betalaini-klasifikacija i funkcionalna svojstva
  • Biljni steroli, izoflavoni i saponini
  • Melatonin-funkcionalna svojstva
  • Uloga prehrane u prevenciji različitih oboljenja

ISHODI UČENJA

  • klasificirati različite skupine fitonutrijenata s kemijskog i biološkog stanovišta
  • objasniti utjecaj različitih procesa prerade na stabilnost i promjene bioaktivnih spojeva
  • povezati molekulsku strukturu bioaktivnih spojeva sa  antioksidativnim svojstvima
  • navesti najznačajnije prirodne izvore pojedinih skupina bioaktivnih spojeva
  • prezentirati i opisati oštećenja koja nastaju djelovanjem slobodnih radikala
  • usporediti specifične i nespecifične mehanizme djelovanja polifenola
  • objasniti utjecaj molekulskih svojstava bioaktivnih spojeva na njihovu biodostupnost i bioraspoloživost

Nastava

 

Vrste nastave sati
oznaka naziv
P Predavanja 26
A Auditorne vježbe  
L Laboratorijske vježbe 12
PK Vježbe u praktikumu  
S Seminar 8
T Terenske vježbe  

Obavijesti [2]

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  
Broj preuzimanja: 667  Obavijest o početku predavanja 223,24 kB 02.09.2022. 17:05
Broj preuzimanja: 502  OBAVIJEST O UPISU NA MERLIN 30,50 kB 02.09.2022. 17:05

Nastavni materijali [0]

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  

Literatura

Obvezna literatura

red. broj Naziv
1. Skripte pripremljene za modul.
2. Meskin, M.S., Bidlack, W.R., Davies, A.J., Omaye, S.T. (2000) Phytochemicals in Nutrition and Health, CRC Press, New York.
3. Meskin, M.S., Bidlack, W.R., Davies, A.J., Levis, D.S., Randolph, R.K. (2000) Phytochemicals: Mechanism of Action, CRC Press, New York.

 
Preporučena literatura

red. broj Naziv
1.  Rucker, R.B., Suttie, J.W., McCormick, D.B., Machlin, L.J. (2001) Handbook of Vitamins
 3th Edition, C.H.I.P.S.
2. Shahidi, F., Naczk, M. (2000) Phenolic in Food and Nutraceuticals, CRC Press, New York.
3. Tomas-Barberan, F.A., Robins, R.J. (1997) Phytochemistry of Fruit and Vegetables, Clarendon Press, Oxford.
{* *}