Kemija i tehnologija žitarica

ECTS bodovi:
6

Studij:
diplomski

Šifra predmeta:
253089; 39790

Opis predmeta

SADRŽAJ PREDMETA

    1. Skladištenje žitarica. Vrste skladišta, potrebna oprema, uvjeti procesiranja i kontrola kvalitete zrna
    2. Mljevenje pšenice (meka i tvrda) i raži. Tradicionalni i suvremeni postupci. Principi mljevenja. Potrebna oprema, optimalni uvjeti prerade i kvaliteta mlinskih proizvoda iz pšenice i raži.
    3. Laboratorijske vježbe – Razvrstavanje i kvaliteta zrna žitarica, laboratorijsko mljevenje, kvaliteta zrna i mlinskih proizvoda..
    4. Suho mljevenje kukuruza, ljuštenje i mljevenje zobi, ječma i riže.
    5. Tehnološka kvaliteta i namjena mlinskih proizvoda.
    6. Laboratorijske vježbe- Kemijski sastav brašna i reološka svojstva tijesta.
    7. Terenske vježbe: Posjet silosu i mlinu.
    8. Tradicionalni i konvencionalni postupci proizvodnje kruha i peciva.
    9. Proizvodnja kiselih tijesta i kiselih kruhova.

    10.Terenske vježbe: Posjet pekari

    11.Suvremeni tehnološki procesi (tehnologija dopečenja) u proizvodnji pekarskih proizvoda.

    12.Laboratorijske vježbe: Laboratorijsko pečenje i senzorska procjena kvalitete kruha.

    13.Svojstva kvaliteta i mehanizmi starenja kruha. Utjecaj poboljšivača na trajnost i kvalitetu proizvoda. Pakiranje i čuvanje proizvoda.

    14.Tehnologije proizvodnje kvasno-lisnatih, lisnatih, prhkih i vučenih tijesta. Faktori kvalitete tijesta i proizvoda iz tijesta.

    15.Konvencionalni i suvremeni postupci proizvodnje tjestenine i tjesteničarskih proizvoda. Kriteriji kvalitete tjestenine i proizvoda.

    16.Laboratorijske vježbe:  Kontrola kvalitete kuhane tjestenine.

    17.Terenske vježbe: Posjet tvornici tjestenine.

    18.Tehnologije proizvodnje finih pekarskih proizvoda.

    19.Terenske vježbe: Posjet tvornici keksa.

    20.Laboratorijske vježbe: Probno pečenje keksa i kolača.

    21.Tehnologije proizvodnje gotovih proizvoai od žitarica (žitne pahuljice, musli, instant žitarice, instant mlinski proizvodi)

    22. Terenske vježbe:  Posjet tvornici snack proizvoda

    23.Trendovi u preradi žitarica

ISHODI UČENJA

  • samostalno analizirati osnovne parametre kvalitete proizvoda iz žitarica
  • identificirati ključne aspekte procesa skladištenja pojedinih vrsta žitarica
  • definirati postupke mljevenja pojedinih žitarica
  • opisati promjene koje se događaju tijekom procesa prerade žitarica
  • odabrati tehnologiju proizvodnje pekarskih i tjesteničarskih proizvoda, brašneno konditorskih i snack proizvoda.
  • razvijati nove proizvode iz žitarica
  • primijeniti zakonsku regulative i norme vezane uz specifične zahtjeve prerade žitarica
  • koristiti znanstvenu i stručnu literaturu u svrhu cjeloživotnog usavršavanja

PREDUVJETI ZA UPIS (PREDDIPLOMSKI STUDIJ):

  • Mikrobiologija namirnica
  • Biokemija 1
  • Kemija i biokemija hrane
  • Fenomeni prijelaza
  • Jedinične operacije
  • Fizikalna svojstva složenih sustava – hrane

Nastava

 

Vrste nastave sati
oznaka naziv
P Predavanja 49
A Auditorne vježbe  
L Laboratorijske vježbe 30
PK Vježbe u praktikumu  
S Seminar 7
T Terenske vježbe 12

Obavijesti [0]

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  

Nastavni materijali [0]

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  

Literatura

Neobavezna literatura:

  1. Bechtel, D.B. i sur. (1988) Wheat Chemistry and Technology, (Y. Pomeranz, ured.), Vol. I & II, 3. izdanje. AACC, St.Paul, Minnesota, SAD.
  2. Bozzini A. i sur. (1988) Durum Wheat Chemistry and Technology, (G. Fabriani i C. Lintas, ured.) AACC, St.Paul, Minnesota, SAD.
  3. Manley, D. (2000) Technology of Biscuits, Crackers and Cookies, Woodhead Publishing Limited and CRC Press LLC, Cambridge CB1 6AH, England and Boca Raton Fl 33431 USA
  4. Klarić, F. (prevoditelj) 2012: Tehnologije proizvodnje pekarskih i slastičarskih proizvoda (Bulić I., ured.), Biblioteka Kruh za život, TIM ZIP doo Zagreb ; Original: Schunemann, C., Treu, G. (2009): Technologie der Backwarenherstellung, Gildebuchverlag GmbH&Co.KG, Deutschland
  5. Klarić, F. (prevoditelj) 2010: Priručnik o pekarstvu i slastičarstvu (Bulić I.,ured.), Biblioteka Kruh za život, TIM ZIP doo Zagreb ; Original: Albrecht T., Ehrlinger, HG., Willeke, E., Schild E. (2009) Fachkunde in Lernfeldern, Backer/Backerin, Praxis und Theorie, Fachbuchverlag Panneberg GmbH&Co.KG, Han Gruiten, Deutschland
  6. Kulp i Ponte (2010) Handbook of Cereal Science and Technology. Marcel Dekker.

Internetske stranice s pomoćnim nastavnim materijalima:

 1. Zakonski propisi o hrani iz žitarica, http://www.nn.hr;

{* *}