|
Studij: preddiplomski diplomski
|
Šifra predmeta:
39790, 53289
|
Opis predmeta
SADRŽAJ PREDMETA
- Morfološka struktura i kemijski sastav žitarica
- Enzimi žitarica. Određivanje primjesa, hektolitarske mase, sedimentacijske vrijednosti i staklavosti pšenice, određivanje vlažnog glutena u brašna
- Reologija – fundamentalna i empirijska. Određivanje reoloških svojstava brašna na farinogramu i ekstenzogramu.
- Skladištenje žitarica. Određivanje aktivnosti amilaze iz brašna na amilogramu i broj padanja
- Mljevenje žitarica. Posjeta industriji - Mlin, silosi i snack.
- Mljevenje žitarica. Probno pečenje i senzorska analiza pšeničnog kruha, određivanje prinosa tijesta i spec. volumena pekarskih proizvoda.
- Kriteriji kvalitete i namjena mlinskih proizvoda. Posjeta pekarskoj industriji.
- Kriteriji kvalitete mlinskih proizvoda i proizvoda iz žitarica. Parcijalni ispit. Samostalno pečenje.
- Tehnologije proizvodnje pekarskih proizvoda. Tehnologija dopečenja. Posjeta industriji keksa. Seminari studenata.
- Kvaliteta i starenja kruha. Pekarski poboljšivači. Kisela tijesta. Određivanje pecivih svojstava brašna za kekse.
- Kvasno-lisnata, lisnata, prhka i vučena tijesta. Određivanje senzorskih svojstava kuhane tjestenine, moć upijanja vode zobenih pahuljica.
- Proizvodnja tjestenine i tjesteničarskih proizvoda. Posjet tvornici zobenih pahuljica Bivita. Seminari.
- Proizvodnja keksa i kolača. Seminari.
- Proizvodnja snack proizvoda i žitarica za doručak. Seminari.
ISHODI UČENJA
- samostalno analizirati osnovne parametre kvalitete proizvoda iz žitarica
- identificirati ključne aspekte procesa skladištenja pojedinih vrsta žitarica
- definirati postupke mljevenja pojedinih žitarica
- opisati promjene koje se događaju tijekom procesa prerade žitarica
- odabrati tehnologiju proizvodnje pekarskih i tjesteničarskih proizvoda, brašneno konditorskih i snack proizvoda.
- razvijati nove proizvode iz žitarica
- primijeniti zakonsku regulative i norme vezane uz specifične zahtjeve prerade žitarica
- koristiti znanstvenu i stručnu literaturu u svrhu cjeloživotnog usavršavanja
PREDUVJETI ZA UPIS (PREDDIPLOMSKI STUDIJ):
- Mikrobiologija namirnica
- Biokemija 1
- Kemija i biokemija hrane
- Fenomeni prijelaza
- Jedinične operacije
- Fizikalna svojstva složenih sustava – hrane
Nastava
Vrste nastave
|
sati
|
oznaka
|
naziv
|
P
|
Predavanja
|
60
|
A
|
Auditorne vježbe
|
|
L
|
Laboratorijske vježbe
|
33
|
PK
|
Vježbe u praktikumu
|
|
S
|
Seminar
|
15
|
T
|
Terenske vježbe
|
12
|
Obavijesti [0]
Naziv datoteke |
Veličina |
Ubačeno/mijenjano |
|
Nastavni materijali [0]
Naziv datoteke |
Veličina |
Ubačeno/mijenjano |
|
Literatura
Neobavezna literatura:
- Bechtel, D.B. i sur. (1988) Wheat Chemistry and Technology, (Y. Pomeranz, ured.), Vol. I & II, 3. izdanje. AACC, St.Paul, Minnesota, SAD.
- Bozzini A. i sur. (1988) Durum Wheat Chemistry and Technology, (G. Fabriani i C. Lintas, ured.) AACC, St.Paul, Minnesota, SAD.
- Manley, D. (2000) Technology of Biscuits, Crackers and Cookies, Woodhead Publishing Limited and CRC Press LLC, Cambridge CB1 6AH, England and Boca Raton Fl 33431 USA
- Klarić, F. (prevoditelj) 2012: Tehnologije proizvodnje pekarskih i slastičarskih proizvoda (Bulić I., ured.), Biblioteka Kruh za život, TIM ZIP doo Zagreb ; Original: Schunemann, C., Treu, G. (2009): Technologie der Backwarenherstellung, Gildebuchverlag GmbH&Co.KG, Deutschland
- Klarić, F. (prevoditelj) 2010: Priručnik o pekarstvu i slastičarstvu (Bulić I.,ured.), Biblioteka Kruh za život, TIM ZIP doo Zagreb ; Original: Albrecht T., Ehrlinger, HG., Willeke, E., Schild E. (2009) Fachkunde in Lernfeldern, Backer/Backerin, Praxis und Theorie, Fachbuchverlag Panneberg GmbH&Co.KG, Han Gruiten, Deutschland
- Kulp i Ponte (2010) Handbook of Cereal Science and Technology. Marcel Dekker.
Internetske stranice s pomoćnim nastavnim materijalima:
1. Zakonski propisi o hrani iz žitarica, http://www.nn.hr;