Voditeljica studija: prof. dr. sc. Blaženka Kos
Koordinatorica studijskoga smjera Biotehnologija i bioprocesno inženjerstvo: prof. dr. sc. Jasna Novak
Koordinatorica studijskoga smjera Prehrambena tehnologija: prof. dr. sc. Sandra Balbino
Koordinatorica studijskoga smjera Nutricionizam: izv. prof. dr. sc. Ivana Rumbak
Nastava (30 ECTS bodova) obuhvaća tri temeljna i pet izbornih kolegija prema priloženom popisu, pri čemu svaki temeljni kolegij nosi 5 ECTS bodova, a svaki izborni kolegij 3 ECTS boda. Doktorski studij je koncipiran tako da daje veliku slobodu doktorandu u izboru modula pa je moguće sastaviti studij koji je gotovo isključivo bioprocesno (inženjerski) koncipiran ili više usmjeren prema (molekularnoj) biotehnologiji, a može se odabrati studij prehrambene tehnologije ili isključivo studij nutricionizma, a moguće su i kombinacije u svim mogućim omjerima.
Prilikom upisa u 1. godinu studija izabiru se 3 temeljna kolegija odabranoga studijskoga smjera za upis u 1. semestar (15 ECTS bodova), te 5 izbornih kolegija za upis u 2. semestar (15 ECTS bodova).
TEMELJNI PREDMETI
Broj | Naziv predmeta | Smjer | Sem | ECTS | Satnica (P+V+S)* |
Nositelj i suradnici |
---|
1. | Biokemijsko inženjerstvo i bioprocesna tehnika | BTBI | 1 | 5 | 20+0+10 | Božidar Šantek | |
2. | Kinetika biotehnoloških procesa | BTBI | 1 | 5 | 20+0+10 | Mirela Ivančić Šantek | |
Božidar Šantek | |||||||
3. | Regulacija metabolizma industrijskih mikroorganizama | BTBI | 1 | 5 | 20+0+10 | Anita Slavica | |
Vesna Zechner-Krpan | |||||||
4. | Mikrobna ekologija | BTBI | 1 | 5 | 20+0+10 | Blaženka Kos | |
Jagoda Šušković | |||||||
Jasna Novak | |||||||
Andreja Leboš Pavunc | |||||||
Martina Banić | |||||||
Katarina Butorac | |||||||
5. | Mikrobna genetika i genetičko inženjerstvo | BTBI | 1 | 5 | 20+0+10 | Ivan-Krešimir Svetec | |
6. | Proizvodnja hrane – integrirani pristup | PT | 1 | 5 | 20+0+10 | Duška Ćurić | |
Branka Levaj | |||||||
Helga Medić | |||||||
Rajka Božanić | |||||||
7. | Prehrambeno-procesno inženjerstvo | PT | 1 | 5 | 20+0+10 | Zoran Herceg | |
Damir Ježek | |||||||
Kata Galić | |||||||
Tomislava Vukušić Pavičić | |||||||
8. | Funkcionalna hrana | PT | 1 | 5 | 20+0+10 | Verica Dragović-Uzelac | |
Dubravka Škevin | |||||||
Draženka Komes | |||||||
Suzana Rimac Brnčić | |||||||
9. | Sigurnost hrane | PT | 1 | 5 | 20+0+10 | Mirjana Hruškar | |
Nada Vahčić | |||||||
10. | Instrumentalne metode u kontroli prehrambenih i biotehnoloških proizvoda | PT | 1 | 5 | 20+0+10 | Ksenija Marković | |
Nada Vahčić | |||||||
Karin Kovačević Ganić | |||||||
Sandra Balbino | |||||||
11. | Trendovi u prehrani i prehrambenom ponašanju | N | 1 | 5 | 20+0+10 | Jasmina Ranilović | |
Ivana Rumbak | |||||||
12. | Dostignuća u znanosti o prehrani | N | 1 | 5 | 20+0+10 | Ines Panjkota Krbavčić | |
Martina Bituh | |||||||
13. | Biokemija prehrane i biokemijske promjene u hrani | N | 1 | 5 | 20+0+10 | Renata Teparić
|
|
14. | Molekularna prehrana i genomika | N | 1 | 5 | 20+0+10 | Antonio Starčević | |
Jurica Žučko | |||||||
15. | Prehrambeni status čovjeka | N | 1 | 5 | 20+0+10 | Saša Missoni | |
Miran Čoklo | |||||||
16. | Planiranje i analiza eksperimenata | BTBI PT N |
1 | 5 | 20+0+10 |
Saša Drakula |
(P+V+S)* predavanja + vježbe + seminari
IZBORNI PREDMETI
Broj | Naziv predmeta | Sem | ECTS | Satnica (P+V+S)* |
Nositelj i suradnici |
---|
1. | Bioinformatika industrijskih mikroorganizama | 2 | 3 | 10+0+10 | Antonio Starčević | ||
Jurica Žučko | |||||||
2. | Stanične stijenke industrijskih mikroorganizama | 2 | 3 | 10+0+10 | Renata Teparić | ||
Vladimir Mrša | |||||||
3. | Molekularna genetika biosinteze antibiotika | 2 | 3 | 10+0+10 | Jurica Žučko | ||
Dušica Vujaklija | |||||||
Hrvoje Petković | |||||||
4. | Primijenjena proteomika | 2 | 3 | 10+0+10 | Antonio Starčević | ||
Jasna Novak | |||||||
Jurica Žučko | |||||||
5. | Biotehnološka primjena i tehnologija stanica sisavaca | 2 | 3 | 10+0+10 | Igor Slivac | ||
Višnja Gaurina Srček | |||||||
Kristina Radošević | |||||||
6. | Biotehnologija biljaka | 2 | 3 | 10+0+10 | Ivana Radojčić Redovniković | ||
7. | Biotehnološka priprema i oplemenjivanje hrane i pića | 2 | 3 | 10+0+10 | Vesna Zechner-Krpan | ||
Sunčica Beluhan | |||||||
8. | Biotehnološka proizvodnja algi i njihovih metabolita | 2 | 3 | 10+0+10 | Božidar Šantek | ||
9. | Bioremedijacija i biološki procesi obrade otpadnih voda | 2 | 3 | 10+0+10 | Tibela Landeka Dragičević | ||
Nikolina Udiković Kolić | |||||||
10. | Membranski procesi u obradi voda | 2 | 3 | 10+0+10 | Josip Ćurko
|
||
11. | Održivi razvoj i biotehnološka proizvodnja | 2 | 3 | 10+0+10 | Tonči Rezić | ||
Božidar Šantek | |||||||
12. | Industrijsko iskorištavanje obnovljivih sirovina | 2 | 3 | 10+0+10 | Božidar Šantek | ||
Martin Koller | |||||||
Roland Ludwig | |||||||
13. | Razvoj biotehnoloških procesa za proizvodnju mliječne kiseline | 2 | 3 | 10+0+10 | Anita Slavica | ||
14. | Biotehnološka proizvodnja alkohola i biomase mikroorganizama | 2 | 3 | 10+0+10 | Damir Stanzer | ||
Jasna Mrvčić | |||||||
15. | Suvremeni procesi u proizvodnji slada i piva | 2 | 3 | 10+0+10 | Božidar Šantek | ||
Sunčica Beluhan | |||||||
16. | Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture | 2 | 3 | 10+0+10 | Blaženka Kos | ||
Jagoda Šušković | |||||||
Jasna Novak | |||||||
Andreja Leboš Pavunc | |||||||
Jadranka Frece | |||||||
Jasna Mrvčić | |||||||
Martina Banić | |||||||
Katarina Butorac | |||||||
Lenkica Penava | |||||||
17. | Biotehnološka proizvodnja cjepiva | 2 | 3 | 10+0+10 | Anto Vrdoljak | ||
Katarina Huić Babić | |||||||
Mirta Weber Sušanj | |||||||
18. | Ultrazvuk u biotehnologiji i prehrambenoj tehnologiji | 2 | 3 | 10+0+10 | Mladen Brnčić | ||
Damir Ježek | |||||||
19. | Energija u biotehnologiji i proizvodnji hrane | 2 | 3 | 10+0+10 |
|
||
20. | Molekularno-genetičke metode u kontroli mikrobiološke sigurnosti hrane | 2 | 3 | 10+0+10 | Ivan-Krešimir Svetec | ||
21. | Ekogenetika | 2 | 3 | 10+0+10 | Lidija Šver | ||
Reno Hrašćan | |||||||
Dušica Vujaklija | |||||||
22. | Ekotoksikologija i toksikologija hrane
|
2 | 3 | 10+0+10 | Ivana Kmetič | ||
Ksenija Durgo | |||||||
Nina Bilandžić | |||||||
23. | Evolucija i biotehnologija | 2 | 3 | 10+0+10 | Krešimir Gjuračić | ||
Ksenija Durgo | |||||||
24. | Biosenzori | 2 | 3 | 10+0+10 | Damir Iveković | ||
25. | Lipazama katalizirana sinteza enantiomera | 2 | 3 | 10+0+10 | Senka Djaković | ||
Jasmina Lapić | |||||||
26. | Mimetici proteina | 2 | 3 | 10+0+10 | Lidija Barišić | ||
Veronika Kovač | |||||||
Jasmina Lapić | |||||||
27. | Stereoselektivne biotransformacije | 2 | 3 | 10+0+10 | Ivana Radojčić Redovniković | ||
28. | Prijenos signala receptorima u stanici | 2 | 3 | 10+0+10 | Kristina Radošević | ||
Višnja Gaurina Srček | |||||||
Igor Slivac | |||||||
29. | Mikrobiologija hrane | 2 | 3 | 10+0+10 | Ksenija Markov | ||
Jadranka Frece | |||||||
30. | Održive tehnike procesiranja hrane i agro-prehrambenih nusproizvoda | 2 | 3 | 10+0+10 |
|
||
31. | Ambalažni materijali i metode pakiranja hrane | 2 | 3 | 10+0+10 | Kata Galić | ||
32. | Prehrambeni aditivi | 2 | 3 | 10+0+10 | Dubravka Škevin | ||
Duška Ćurić | |||||||
Branka Levaj | |||||||
Helga Medić | |||||||
33. | Prehrambena vlakna kao funkcionalni sastojci hrane | 2 | 3 | 10+0+10 | Draženka Komes | ||
Duška Ćurić | |||||||
34. | Tehnologija fermentiranih mliječnih napitaka, sireva i sirutkinih proteina | 2 | 3 | 10+0+10 | Rajka Božanić | ||
35. | Tehnologije u preradi voća i povrća | 2 | 3 | 10+0+10 | Branka Levaj | ||
Verica Dragović-Uzelac | |||||||
36. | Tehnologije u preradi žitarica | 2 | 3 | 10+0+10 | Duška Ćurić | ||
37. | Tehnologija bezglutenskih proizvoda | 2 | 3 | 10+0+10 | Dubravka Novotni | ||
Duška Ćurić | |||||||
38. | Tehnologije u preradi ribe i školjki | 2 | 3 | 10+0+10 | Sanja Vidaček Filipec | ||
39. | Tehnologija mesa | 2 | 3 | 10+0+10 | Helga Medić | ||
40. | Tehnologija vina | 2 | 3 | 10+0+10 | Mara Banović | ||
Karin Kovačević Ganić | |||||||
41. | Kemija i tehnologija lipida | 2 | 3 | 10+0+10 | Dubravka Škevin | ||
42. | Tehnologija ugljikohidrata i konditorskih proizvoda | 2 | 3 | 10+0+10 | Draženka Komes | ||
43. | Ekološka proizvodnja hrane | 2 | 3 | 10+0+10 | Duška Ćurić | ||
Branka Levaj | |||||||
Mara Banović | |||||||
Rajka Božanić | |||||||
44. | Prirodni izvori fitokemikalija u prehrani | 2 | 3 | 10+0+10 | Verica Dragović-Uzelac | ||
Draženka Komes | |||||||
Karin Kovačević Ganić | |||||||
45. | Mehanizam djelovanja biološki aktivnih tvari u staničnoj kulturi | 2 | 3 | 10+0+10 | Ksenija Durgo | ||
46. | Prehrambena epidemiologija | 2 | 3 | 10+0+10 | Selma Cvijetić Avdagić | ||
47. | Metode za procjenu kakvoće prehrane | 2 | 3 | 10+0+10 | Ivana Rumbak | ||
48. | Hrana, prehrana i zdravlje | 2 | 3 | 10+0+10 | Mauro Serafini
|
||
49. | Održiva prehrana | 2 | 3 | 10+0+10 | Mauro Serafini | ||
Ivana Rumora Samarin | |||||||
50. | Utjecaj prehrane i tjelesne aktivnosti na udjel masnog, mišićnog i koštanog tkiva | 2 | 3 | 10+0+10 | Irena Keser | ||
51. | Nutrigenomika | 2 | 3 | 10+0+10 | Jurica Žučko | ||
52. | Biokemijska funkcija i nutritivni značaj vitamina i mineralnih tvari u prehrani | 2 | 3 | 10+0+10 | Irena Landeka Jurčević | ||
53. | Esencijalnost i toksičnost mineralnih elemenata u ljudskoj prehrani | 2 | 3 | 10+0+10 |
|
||
54. | Mikrobna ekologija gastrointestinalnog sustava | 2 | 3 | 10+0+10 | Jasna Novak | ||
Jagoda Šušković | |||||||
Blaženka Kos | |||||||
Andreja Leboš Pavunc | |||||||
Martina Banić | |||||||
Katarina Butorac | |||||||
55. | Prehrana zdrave djece i pedijatrijska klinička dijetetika | 2 | 3 | 10+0+10 | Tena Niseteo | ||
Iva Hojsak | |||||||
56. | Osobitosti prehrane osoba starije dobi | 2 | 3 | 10+0+10 |
|
||
57. | Prehrana sportaša | 2 | 3 | 10+0+10 | Zvonimir Šatalić | ||
Marjeta Mišigoj-Duraković | |||||||
58. | Uloga prehrane u procesu liječenja | 2 | 3 | 10+0+10 | Martina Bituh | ||
Duška Tješić-Drinković | |||||||
59. | Senzorske metode u procjeni kakvoće hrane | 2 | 3 | 10+0+10 | Nada Vahčić | ||
Mirjana Hruškar | |||||||
Ksenija Marković | |||||||
Saša Drakula | |||||||
60. | Modeliranje i optimiranje u planiranju prehrane | 2 | 3 | 10+0+10 | Jasenka Gajdoš Kljusurić | ||
|
|||||||
61. | Sustavi upravljanja kvalitetom | 2 | 3 | 10+0+10 | Mirjana Hruškar | ||
Nada Vahčić | |||||||
Ksenija Marković | |||||||
Marina Krpan | |||||||
62. | Planiranje istraživačkih projekata i zaštita intelektualnog vlasništva | 2 | 3 | 10+0+10 | Višnja Gaurina Srček | ||
Zlatko Kniewald | |||||||
63. | Metodika znanstvenog rada | 2 | 3 | 10+0+10 | Ivana Kmetič | ||
64. | Marketing u biotehnologiji, prehrambenoj tehnologiji i nutricionizmu | 2 | 3 | 10+0+10 | Sanda Soucie (Renko) |
(P+V+S)* predavanja + vježbe + seminari