Popis obaveznih i izbornih predmeta s brojem sati aktivne nastave potrebnih za njihovu izvedbu i brojem ECTS bodova

Voditeljica studija: prof. dr. sc. Blaženka Kos

Koordinatorica studijskoga smjera Biotehnologija i bioprocesno inženjerstvo: prof. dr. sc. Jasna Novak

Koordinatorica studijskoga smjera Prehrambena tehnologija: prof. dr. sc. Sandra Balbino

Koordinatorica studijskoga smjera Nutricionizam: izv. prof. dr. sc. Ivana Rumbak

Nastava (30 ECTS bodova) obuhvaća tri temeljna i pet izbornih kolegija prema priloženom popisu, pri čemu svaki temeljni kolegij nosi 5 ECTS bodova, a svaki izborni kolegij 3 ECTS boda. Doktorski studij je koncipiran tako da daje veliku slobodu doktorandu u izboru modula pa je moguće sastaviti studij koji je gotovo isključivo bioprocesno (inženjerski) koncipiran ili više usmjeren prema (molekularnoj) biotehnologiji, a može se odabrati studij prehrambene tehnologije ili isključivo studij nutricionizma, a moguće su i kombinacije u svim mogućim omjerima.

Prilikom upisa u 1. godinu studija izabiru se 3 temeljna kolegija odabranoga studijskoga smjera za upis u 1. semestar (15 ECTS bodova), te 5 izbornih kolegija za upis u 2. semestar (15 ECTS bodova).

TEMELJNI PREDMETI

Broj Naziv predmeta     Smjer   Sem ECTS

Satnica

(P+V+S)*

 Nositelj i

suradnici

1.           Biokemijsko inženjerstvo i bioprocesna tehnika BTBI 1 5 20+0+10 Božidar Šantek
2.           Kinetika biotehnoloških procesa BTBI 1 5 20+0+10 Mirela Ivančić Šantek
Božidar Šantek
3.           Regulacija metabolizma industrijskih mikroorganizama BTBI 1 5 20+0+10 Anita Slavica
 Vesna Zechner-Krpan
4.           Mikrobna ekologija BTBI 1 5 20+0+10 Blaženka Kos
Jagoda Šušković
 Jasna Novak
Andreja Leboš Pavunc
Martina Banić
Katarina Butorac
5.           Mikrobna genetika i genetičko inženjerstvo BTBI 1 5 20+0+10 Ivan-Krešimir Svetec
6.           Proizvodnja hrane – integrirani pristup PT 1 5 20+0+10 Duška Ćurić
Branka Levaj
Helga Medić
Rajka  Božanić
7.           Prehrambeno-procesno inženjerstvo PT 1 5 20+0+10 Zoran Herceg
Damir Ježek
Kata Galić
Tomislava Vukušić Pavičić
8.           Funkcionalna hrana PT 1 5 20+0+10 Verica Dragović-Uzelac
Dubravka Škevin
Draženka Komes
Suzana Rimac Brnčić
9.           Sigurnost hrane PT 1 5 20+0+10 Mirjana Hruškar
Nada Vahčić
10.        Instrumentalne metode u kontroli prehrambenih  i biotehnoloških proizvoda PT 1 5 20+0+10 Ksenija Marković
Nada Vahčić
Karin Kovačević Ganić
Sandra Balbino
11.        Trendovi u prehrani i prehrambenom ponašanju N 1 5 20+0+10 Jasmina Ranilović
Ivana Rumbak
12.        Dostignuća u znanosti o prehrani N 1 5 20+0+10 Ines Panjkota Krbavčić
Martina Bituh
13.        Biokemija prehrane i biokemijske promjene u hrani N 1 5 20+0+10

Renata Teparić

Vladimir Mrša
14.        Molekularna prehrana i genomika N 1 5 20+0+10 Antonio Starčević
Jurica Žučko
15.        Prehrambeni status čovjeka N 1 5 20+0+10 Saša Missoni
Miran Čoklo
16.        Planiranje i analiza eksperimenata

BTBI

PT

N

1 5 20+0+10
Nada Vahčić

Saša Drakula

 

 (P+V+S)* predavanja + vježbe + seminari

 

 

IZBORNI PREDMETI

Broj Naziv predmeta Sem ECTS

Satnica

(P+V+S)*

Nositelj i

suradnici

1.           Bioinformatika industrijskih mikroorganizama 2 3 10+0+10 Antonio Starčević
Jurica Žučko
2.           Stanične stijenke industrijskih mikroorganizama 2 3 10+0+10 Renata Teparić
 Vladimir Mrša
3.           Molekularna genetika biosinteze antibiotika 2 3 10+0+10 Jurica Žučko
Dušica Vujaklija
Hrvoje Petković
4.           Primijenjena proteomika 2 3 10+0+10 Antonio Starčević
Jasna Novak
Jurica Žučko
5.           Biotehnološka primjena i tehnologija stanica sisavaca 2 3 10+0+10 Igor Slivac
Višnja Gaurina Srček
Kristina Radošević
6.           Biotehnologija biljaka 2 3 10+0+10 Ivana Radojčić Redovniković
7.           Biotehnološka priprema i oplemenjivanje hrane i pića 2 3 10+0+10 Vesna Zechner-Krpan
Sunčica Beluhan
8.           Biotehnološka proizvodnja algi i njihovih metabolita 2 3 10+0+10 Božidar Šantek
9.           Bioremedijacija i biološki procesi obrade otpadnih voda 2 3 10+0+10 Tibela Landeka Dragičević
Nikolina Udiković Kolić
10.        Membranski procesi u obradi voda 2 3 10+0+10

Josip Ćurko

Marin Matošić
11.        Održivi razvoj i biotehnološka proizvodnja 2 3 10+0+10 Tonči Rezić
Božidar Šantek
12.        Industrijsko iskorištavanje obnovljivih sirovina 2 3 10+0+10 Božidar Šantek
Martin Koller
Roland Ludwig
13.        Razvoj biotehnoloških procesa za proizvodnju mliječne kiseline 2 3 10+0+10 Anita Slavica
14.        Biotehnološka proizvodnja alkohola i biomase mikroorganizama 2 3 10+0+10 Damir Stanzer
Jasna Mrvčić
15.        Suvremeni procesi u proizvodnji slada i piva 2 3 10+0+10 Božidar Šantek
Sunčica Beluhan
16.        Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture 2 3 10+0+10 Blaženka Kos
Jagoda Šušković
Jasna Novak
Andreja Leboš Pavunc
Jadranka Frece
Jasna Mrvčić
Martina Banić
Katarina Butorac
Lenkica Penava
17.        Biotehnološka proizvodnja cjepiva 2 3 10+0+10 Anto Vrdoljak
 Katarina Huić Babić 
Mirta Weber Sušanj
18.        Ultrazvuk u biotehnologiji i prehrambenoj tehnologiji 2 3 10+0+10 Mladen Brnčić
Damir Ježek
19.        Energija u biotehnologiji i proizvodnji hrane 2 3 10+0+10
Damir Ježek
Mladen Brnčić
20. Molekularno-genetičke metode u kontroli mikrobiološke sigurnosti hrane 2 3 10+0+10 Ivan-Krešimir Svetec
21.        Ekogenetika 2 3 10+0+10 Lidija Šver
Reno Hrašćan
Dušica Vujaklija
22.       

Ekotoksikologija i toksikologija hrane

 

2 3 10+0+10 Ivana Kmetič
Ksenija Durgo
Nina Bilandžić
23.        Evolucija i biotehnologija 2 3 10+0+10 Krešimir Gjuračić
Ksenija Durgo
24.        Biosenzori 2 3 10+0+10 Damir Iveković
25.        Lipazama katalizirana sinteza enantiomera 2 3 10+0+10 Senka Djaković
Jasmina Lapić
26.        Mimetici proteina 2 3 10+0+10 Lidija Barišić
Veronika Kovač
Jasmina Lapić
27.        Stereoselektivne biotransformacije 2 3 10+0+10 Ivana Radojčić Redovniković
28.        Prijenos signala receptorima u stanici 2 3 10+0+10         Kristina Radošević
Višnja Gaurina Srček
Igor Slivac
29.        Mikrobiologija hrane 2 3 10+0+10 Ksenija Markov
Jadranka Frece
30.        Održive tehnike procesiranja hrane i agro-prehrambenih nusproizvoda 2 3 10+0+10
Anet Režek Jambrak
Giovanna Ferrari
 31. Ambalažni materijali i metode pakiranja hrane 2 3 10+0+10 Kata Galić
  32.    Prehrambeni aditivi 2 3 10+0+10 Dubravka Škevin
Duška Ćurić
Branka Levaj
Helga Medić
 33.      Prehrambena vlakna kao funkcionalni sastojci hrane 2 3 10+0+10 Draženka Komes
Duška Ćurić
34.      Tehnologija fermentiranih mliječnih napitaka, sireva i sirutkinih proteina 2 3 10+0+10 Rajka Božanić
 35.      Tehnologije u preradi voća i povrća 2 3 10+0+10 Branka Levaj
Verica Dragović-Uzelac
  36.     Tehnologije u preradi žitarica 2 3 10+0+10 Duška Ćurić
 37.       Tehnologija bezglutenskih proizvoda 2 3 10+0+10 Dubravka Novotni
Duška Ćurić
 38.       Tehnologije u preradi ribe i školjki 2 3 10+0+10 Sanja Vidaček Filipec
            39.       Tehnologija mesa 2 3 10+0+10 Helga Medić
 40.      Tehnologija vina 2 3 10+0+10 Mara Banović
Karin Kovačević Ganić
41.       Kemija i tehnologija lipida 2 3 10+0+10 Dubravka Škevin
 42.      Tehnologija ugljikohidrata i konditorskih proizvoda 2 3 10+0+10 Draženka Komes
 43.       Ekološka proizvodnja hrane 2 3 10+0+10 Duška Ćurić
Branka Levaj
Mara Banović
Rajka Božanić
  44.   Prirodni izvori fitokemikalija u prehrani 2 3 10+0+10 Verica Dragović-Uzelac
Draženka Komes
Karin Kovačević Ganić
  45.      Mehanizam djelovanja biološki aktivnih tvari u staničnoj kulturi 2 3 10+0+10 Ksenija Durgo
  46.      Prehrambena epidemiologija 2 3 10+0+10 Selma Cvijetić Avdagić
  47.      Metode za procjenu kakvoće prehrane 2 3 10+0+10 Ivana Rumbak
  48.      Hrana, prehrana i zdravlje 2 3 10+0+10

Mauro Serafini

Martina Bituh
  49.     Održiva prehrana 2 3 10+0+10 Mauro Serafini
Ivana Rumora Samarin
 50.        Utjecaj prehrane i tjelesne aktivnosti na udjel masnog, mišićnog i koštanog tkiva 2 3 10+0+10 Irena Keser
51.      Nutrigenomika 2 3 10+0+10 Jurica Žučko
 52.        Biokemijska funkcija i nutritivni značaj vitamina i mineralnih tvari u prehrani 2 3 10+0+10 Irena Landeka Jurčević
53.     Esencijalnost i toksičnost mineralnih elemenata u ljudskoj prehrani 2 3 10+0+10
Teuta Murati
Ivana Kmetič
 54.       Mikrobna ekologija gastrointestinalnog sustava 2 3 10+0+10 Jasna Novak
Jagoda Šušković
Blaženka Kos
Andreja Leboš Pavunc
Martina Banić
Katarina Butorac
 55.       Prehrana zdrave djece i pedijatrijska klinička dijetetika 2 3 10+0+10 Tena Niseteo
Iva Hojsak
 56.      Osobitosti prehrane osoba starije dobi 2 3 10+0+10
Irena Keser
Zijad Duraković
 57.        Prehrana sportaša 2 3 10+0+10 Zvonimir Šatalić
Marjeta Mišigoj-Duraković
 58.    Uloga prehrane u procesu liječenja 2 3 10+0+10 Martina Bituh
Duška Tješić-Drinković
 59.     Senzorske metode u procjeni kakvoće hrane 2 3 10+0+10 Nada Vahčić
Mirjana Hruškar
Ksenija Marković
Saša Drakula
 60.     Modeliranje i optimiranje u planiranju prehrane 2 3 10+0+10 Jasenka Gajdoš Kljusurić
IZBORNI PREDMETI ZA RAZVIJANJE GENERIČKIH I TRANSFERNIH VJEŠTINA
61.      Sustavi upravljanja kvalitetom 2 3 10+0+10 Mirjana Hruškar
Nada Vahčić
Ksenija Marković
Marina Krpan
62.        Planiranje istraživačkih projekata i zaštita intelektualnog vlasništva 2 3 10+0+10 Višnja Gaurina Srček
Zlatko Kniewald
63.        Metodika znanstvenog rada 2 3 10+0+10 Ivana Kmetič
64.        Marketing u biotehnologiji, prehrambenoj tehnologiji i nutricionizmu 2 3 10+0+10 Sanda Soucie (Renko)

 

 

 

(P+V+S)* predavanja + vježbe + seminari

{* *}